Een platte batterij: starten met een hulpaccu
Motor starten met een hulpaccu of met de batterij van een ander voertuig.
Voer deze handeling niet uit als u er geen ervaring mee heeft.
Onjuiste handelingen kunnen leiden tot vonken en ernstige beschadiging van de accu. De vloeistof in een accu is giftig en corrosief. Vermijd het contact met de huid of de ogen. Kom ook niet dichtbij een accu met open vuur of een brandende sigaret en veroorzaak geen vonken.
Wanneer de accu leeg is, kan de motor worden gestart met een hulpaccu, die ten minste dezelfde capaciteit moet hebben als de lege accu.
1) Verbind de pluspolen 1 en 2 (+ teken nabij de pool) van de beide accu’s met de rode startkabel.
2) Sluit een tweede, zwarte, startkabel aan op de minpool 3 (– teken nabij de pool) van de hulpaccu en op de massa-aansluiting 4 (E) op de motor of op de versnellingsbak van de auto die gestart moet worden.
Belangrijk! Verbind de negatieve klemmen (-) van de twee accu’s niet direct met elkaar: eventuele vonken kunnen het explosieve gas, dat uit de accu kan ontsnappen, ontsteken. Wanneer de hulpaccu is geïnstalleerd aan boord van een andere auto, mogen er tussen beide voertuigen geen metalen delen met elkaar in verbinding staan.
3) Start de motor.
4) Ontkoppel, zodra de motor draait, de kabels in de omgekeerde volgorde. Indien de motor na enkele pogingen toch niet aanslaat, blijf dan niet proberen maar neem contact op met uw merkverdeler (Fiat, Ford, Citroën…).
Het gebruik van een batterijlader voor een noodstart moet beslist worden afgeraden: Hierdoor kunnen de elektronische systemen worden beschadigd, in het bijzonder de regeleenheden die de ontsteking en de inspuiting regelen.
Probeer nooit een bevroren accu op te laden: Als de accu bevroren is geweest, moet worden gecontroleerd of de cellen niet beschadigd zijn (risico op kortsluiting) en of de bak geen scheuren vertoont, waardoor de giftige en corrosieve vloeistof kan weglekken.
Start nooit de motor wanneer de motorhome nog aan het 230V stroomnet is aangesloten. Dit kan voor overspanning zorgen en het laadsysteem beschadigen.
Gebruik geen woonaccu om de motor te starten wanneer de startaccu leeg is. De woonaccu is immers een ander type batterij dat niet bestand is tegen de korte en krachtige stroomafname die vereist is bij het starten van een motor.