Een motorhome is uitgerust met een gasinstallatie die werkt op propaangas of butaangas. In optie kan ook een LPG-installatie geplaatst worden. Sommige motorhome-merken werken met dieselverwarming en/of boiler. De werking ervan wordt u bij de aflevering van de motorhome uitgelegd. Het kookstel, de oven (optioneel), de verwarming, de boiler en de absorptiekoelkast werken op gas.
Het verschil tussen propaan gas, butaan gas en LPG gas
Propaan gas of Butaan gas
Het verschil tussen beide gassen is het kookpunt van elk gas.
Propaan gas heeft een maximum vriespunt van -42° C. Dat betekent dat propaangas zelfs in hele koude seizoenen kan gebruikt worden om te verwarmen en te koken. Let erop dat gasslangen meestal maar tot -30º C zijn ontworpen.
Butaan gas heeft een maximum vriespunt van slechts -0,5° C. Hierdoor is butaan in de praktijk reeds onder 4° C niet meer bruikbaar. Butaangas heeft dan weer een hevigere/warmere vlam.
LPG gas
LPG gas bestaat uit een mengeling van butaangas en propaangas. Afhankelijk van de buitentemperatuur worden de twee gassen in een zomer 60/40 of winter 40/60 butaangas/propaangas verhouding gemengd.
LPG is eigenlijk bedoeld als motorbrandstof. Om deze reden worden er smerende additieven aan toegevoegd. Deze additieven zullen bij huishoudelijk gebruik de gassproeiers in de toestellen na verloop van tijd doen verstoppen of de ontspanner met Duocontrol doen vast lopen. Daarom is het gebruik van een vetfilter noodzakelijk
Winter en zomer LPG
Bij vrieskou kan het aandeel butaangas niet meer verdampen. Enkel het aandeel propaan blijft dan bruikbaar. Deze toestand word alleen maar verwarrender omdat de gas indicatie op de gasfles misschien nog steeds een grote hoeveelheid gas aanduidt.
Gasleveranciers zullen daarom in de winter de mengverhouding van het butaangas en propaangas omwisselen.
Indien de gastank zich in een verwarmde deel van de motorhome bevindt kan dit probleem minder acuut zijn.
Let op!
Zorg dat je tijdig winter LPG tankt voor je vertrekt met de motorhome.
Een LPG-gasinstallatie heeft als voordeel dat aan de meeste Europese tankstations LPG kan worden getankt. In de Scandinavische landen blijkt het LPG gebruik minder populair te zijn. In Italië is het gebruik van LPG voor huishoudelijke toepassingen niet toegelaten en ben je bij heel wat tankstations voor het tanken van LPG niet welkom.