Ontdek onze infosessies en al onze events!

Tol en vignetten in Europa: alles wat je moet weten

  • Tol en vignetten in Europa: alles wat je moet weten

    In Europa geldt er geen algemene regel voor tol en vignetten. In sommige landen moet je tol betalen, terwijl in andere landen een vignet verplicht is. Check voor je vertrekt wat er nodig is in de landen die jij bezoekt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan én vermijd je vertragingen en boetes.

    Foto_Tolwegen en vignetten

    Overzicht tol en vignetten in Europese landen

    Denemarken

    In Denemarken moet je geen tol betalen op de snelwegen. Je betaalt enkel tol als je rijdt op de Grote Beltbrug (Storebaeltsbroen – E20) en de Öresundbrug (Oresundbron – E20).

    De Storebaeltsbroen is de langste verbindingsbrug van Europa. Ze verbindt de Deense eilanden Funen en Seeland met de steden Nyborg en Korsør.
    De Öresundbrug verbindt Denemarken met Zweden (regio Malmö).

    De toltarieven worden berekend op basis van het type voertuig. Betalen kan met kredietkaart of cash.

    Frankrijk

    Op de meeste Franse autosnelwegen moet je tol betalen. Rijd je op een tolweg, dan wordt dat aangegeven met ‘Péage’.

    De toltarieven worden berekend op basis van de kilometers die je aflegt en de categorie van je voertuig. Aan elke categorie is een bepaald tarief gekoppeld. Houd er rekening mee dat snelweg A63 een apart classificatiesysteem heeft.

    Hoe betaal ik mijn tol?

    Op sommige autosnelwegen kan je nog cash betalen, maar verschillende trajecten zijn al volledig geautomatiseerd. Op deze tolwegen is het enkel mogelijk om met een tolbadge, kredietkaart (bijvoorbeeld Visa, MasterCard of American Express) of Maestro debetkaart te betalen.

    Hoe werkt een tolbadge?

    Met een tolbadge, of zogenaamde bip&go-badge, gebruik je de voorbehouden rijstroken aan de tolpoort met de oranje letter ‘t’. Dankzij de badge wordt jouw voertuig automatisch herkend en kan jij vlot doorrijden. Het grote voordeel is dat je geen tijd verliest met wachtrijen.
    De tol en gebruikskosten worden op het einde van de maand afgerekend. Zo hoef je ter plaatse niets te betalen.

    De badge is online te koop, bijvoorbeeld op de website van VAB of Touring. Je hebt de keuze tussen een badge die geldig is in Frankrijk, Spanje en Portugal of een badge die bruikbaar is in Frankrijk, Spanje, Portugal én Italië.

    Bestel je badge tijdig, want ze wordt vanuit Frankrijk verstuurd. Normaal gezien ontvang je ze met de post binnen de 15 dagen, na het plaatsen van je bestelling.

    Automatisch betaalsysteem

    In de toekomst zal er meer en meer gewerkt worden met automatische betaalsystemen, ‘Le péage en flux libre’ of ‘FreeFlow’. Op dit moment is dit al het geval op de A79. De betaling gebeurt dan vanzelf als je onder een portaal rijdt. Deze is uitgerust met een scanner voor tolbadges, infraroodcamera’s en camera’s voor nummerplaatherkenning. Je hoeft dus niet meer te stoppen voor je tol.

    Heb je geen tolbadge, dan kan je betalen aan de betaalterminals op de snelwegparkings. Of je betaalt online, door vooraf of binnen 72 uur je kenteken te registreren

    Meer info over de toltarieven voor Frankrijk vind je op autoroutes.be.

    Milieuvignet

    In de centra van sommige Franse steden en in ZPA zones (Zones de protection de l’air) heb je een milieuvignet ‘Certificat qualité de l’air’ of kortweg ‘Crit’air’ nodig. Dit ecovignet is ook verplicht voor toeristen. Ga je zonder de baan op, dan riskeer je een stevige boete.
    Lees alles over mileuzones en vignetten in Frankrijk.

    Je kunt het vignet online kopen via wegenvignet.be of rechtstreeks aanvragen op de officiële website van Crit’air. Dat is een stuk goedkoper. Zorg wel dat je het inschrijvingsformulier van je motorhome bij de hand hebt en scan het vooraleer je van start gaat. Het aanvragen is wat ingewikkelder, maar dit handige stappenplan helpt jou op weg.

    Je ontvangt je vignet na een tweetal weken. In afwachting geldt je bevestigingsmail wel als voorlopig vignet.
    Als je het vignet hebt ontvangen, kleef je het rechts onderaan aan de binnenkant van je voorruit.

    Griekenland

    Rijd je door Griekenland, dan moet je op de meeste snelwegen tol betalen:

    • A1: Lamia – Pelasgia – Larisa – Thessaloniki
    • A2: Igoumenitsa – Tyria – Malgara – Thessaloniki – Mesti – Alexandroupolis:
    • A3: Trikala – Lamia
    • A5: Patras – Ioannina
    • A6: Ring van Athene https://www.aodos.gr/en/diodia-e-pass/tolls/
    • A7: Korinth – Kalamata
    • A8a: Athene – Patras

    De toltarieven worden berekend op basis van de kilometers die je aflegt en de categorie van je voertuig. Aan elke categorie is een bepaald tarief gekoppeld.

    Verder betaal je ook tol voor de Charilaos Trikoupisbrug (ook Rio-Antirriobrug genoemd). Deze brug over de Golf van Korinthe verbindt het vasteland met Peloponessos. Ook bij gebruik van de Actiumtunnel (A52) moet je tol betalen. Dit is de onderzeetunnel onder de Golf van Ambracia tussen Aktio en Preveza.

    Hoe betaal ik mijn tol?

    Je kan de tol cash betalen bij tolpoorten die bemand zijn. Bij onbemande poorten betaal je met kredietkaart (bijvoorbeeld Visa, MasterCard of American Express) of Maestro debetkaart.

    Hongarije

    Alle tolwegen in Hongarije zijn herkenbaar door de letter M, gevolgd door een cijfer (bijvoorbeeld M1). Rijd je via deze wegen, dan heb je een elektronisch wegenvignet (e-Matrica) nodig. Je moet het vignet kopen voordat je het toltraject inrijdt of binnen het uur dat je op de tolweg rijdt.

    Het wegenvignet is verkrijgbaar:

    • Via internet
    • Aan grensovergangen
    • Aan tankstations in Hongarije en in de buurlanden voor de grens
    • Bij verkooppunten met een bord vignette/matrica

    De prijs van het E-vignet wordt berekend op basis van het wegtype (expresweg of hoofdweg), de voertuigcategorie en de milieuclassificatie.

    Weegt je voertuig meer dan 3,5 ton, dan betaal je elektrische tol. De inning gebeurt door middel van een zender of met een routeticket.

    Italië

    Op de meeste Italiaanse autosnelwegen moet je tol betalen.

    De berekening van de toltarieven gebeurt op basis van de kilometers die je aflegt en de categorie van je voertuig. Aan elke categorie is een bepaald tarief gekoppeld.

    Hoe betaal ik mijn tol?

    Bij de tolpoorten kan je betalen met contant geld (bij bemande tolhokjes), met een creditcard (tolpoort met opschrift ‘Carte’) of een tolbadge. Soms is betalen met een Maestro debetkaart ook mogelijk.

    Tolbadge

    Met een tolbadge gebruik je de voorbehouden rijstroken aan de tolpoort met de letter ‘t’. Dankzij de badge herkent het systeem jouw voertuig automatisch en kan jij rustig doorrijden. Het grote voordeel is dat je geen tijd verliest met wachtrijen.
    De tol en gebruikskosten worden op het einde van de maand afgerekend. Je hoeft dus ter plaatse niets te betalen.

    De badge is online verkrijgbaar, bijvoorbeeld op de website van VAB of Touring. De badge is geldig in Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal.

    Normaal gezien ontvang je ze met de post binnen de 15 dagen na het plaatsen van je bestelling.

    Automatisch betaalsysteem

    In Noord-Italië geldt elektronische tolheffing, ‘FreeFlow’.
    Dit is het geval ten noorden van Milaan op de ringwegen A36, ten zuiden van Varese op de A60 en bij Como op de A59. Op deze wegen zijn er enkel camera’s die je nummerplaat registreren. Je moet je binnen 15 dagen inschrijven om te betalen. Voer je kenteken in zonder streepjes.

    Heb je een tolbadge, dan gebeurt de betaling automatisch. Je hoeft je dan niet te registreren.

    Zone met verkeersbeperking

    Een overzicht van alle milieuzones in Italië vind je hier.

    Let erop dat je niet in een zone met verkeersbeperking (ZTL) rijdt. Deze zone is aangeduid met een wit bord met rode cirkel, met het opschrift Zona Traffico Limitado. Je vindt het vooral in grote steden zoals Firenze, Pisa en Rome. Er staan camera’s bij deze zones die de passerende voertuigen vastleggen. Rijd je toch in deze zone, dan riskeer je een boete.

    Kroatië

    In Kroatië moet je op de meeste autosnelwegen tol betalen.

    • A1: Zagreb – Zadar – Ssplit – Mali Prolog
    • A2: Slovenië (Gornji Macelj) – Zagreb
    • A3: Slovenië (Brezice) – Zagreb – Slavonski Brod – Servië
    • A4: Hongarije – Varadzin – Zagreb
    • A5: Hongarije – Dakovo – Bosnië Herzegovina
    • A6: Rejeka – Bosiljevo
    • A7: Rupa – Rijeka
    • A8: Kanfanar – Rovinj
    • A9: Slovenië – Umag – Pula
    • A10: Bosnië Herzegovina – Kula Norinska
    • A11: Zagreb – Velika Gorika – Lekenik

    De kilometers die je aflegt en de categorie van je voertuig bepalen het toltarief. Aan elke categorie is een bepaald tarief gekoppeld.

    Hoe betaal ik mijn tol? Bij de tolpoorten kan je betalen met contant geld (bij bemande tolhokjes), met een creditcard (VISA, Master Card, Maestro, Diners Card, American Express), met een prepaid smart card of met een tolbadge.

    Noorwegen

    In Noorwegen zijn er heel wat tolwegen. De tarieven worden berekend op basis van de brandstof waarmee jouw voertuig rijdt (diesel, benzine, elektrisch) of van de euronorm. Op sommige trajecten betaal je een lager tarief buiten de spitsuren.

    Je kan je tol betalen met een tolbadge, na registratie of zonder registratie. Aan de particuliere tolwegen wordt de tol automatisch aangerekend. Op sommigen kan je nog ter plaatse met cash of kredietkaart betalen.

    Ben je niet geregistreerd, dan kan je de tolweg toch oprijden zonder te stoppen. Je nummerplaat wordt automatisch geregistreerd en na enkele maanden ontvang je de factuur bij je thuis. Je betaalt dan wel het hoogste toltarief.

    Oostenrijk

    In Oostenrijk is een vignet verplicht voor motorvoertuigen tot en met 3,5 ton op de Schnellstrassen en snelwegen. Vignetten zijn verkrijgbaar voor een periode van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Je kan kiezen voor een stickervignet of een digitaal vignet. Het klassieke vignet kan je onder andere aanschaffen bij tankstations op de snelweg net voor de Oostenrijke grens.

    De uitzonderingen gelden voor de volgende trajecten:

    • Tolweg A1 West Autobahn tussen de staatsgrens bij Walserberg en het knooppunt Salzburg Nord
    • Tolweg A12 Inntal Autobahn tussen de staatsgrens bij Kufstein en het knooppunt Kufstein-Süd
    • Tolweg A14 Rheintal/Walgau Autobahn tussen de staatsgrens bij Hörbranz en het knooppunt Hohenems
    • Tolweg A26 Linz autobahn

    Daarnaast moet je ook tol betalen aan sommige tunnels, wegen en bergpassen. Dat kan bij het tolhuis of vooraf online.

    Dit zijn de belangrijkste tolwegen. Het gaat hier vooral over bergpassen die in de winter niet berijdbaar zijn.

    • Felbertauernstrasse
    • Grossglockner Hochalpenstrasse
    • Gerlosstrasse
    • Nockalmstrasse
    • Kaunertal Gletscherstrasse
    • Silvretta-Hochalpenstrasse
    • Timmelsjochstrasse
    • Malta Hochalmstrasse
    • Villacher Alpenstrasse
    • Gerlitzen Gipfelstrass

    Op deze 6 snelweg-gedeelten heb je een tolticket nodig, de zogenaamde (digitale)trajecttol. De tarieven vind je hier.

    • A9 Pyhrn snelweg: tussen het aansluitpunt Spital/Pyhrn en het aansluitpunt Ardning (Bosrucktunnel) en tussen het aansluitpunt St. Michael en Übelbach (Gleinalmtunnel)
    • A10 Tauern snelweg: tussen het aansluitpunt Flachau en het aansluitpunt Rennweg (Tauern- en Katschbergtunnel)
    • A11 Karawanken snelweg: tussen het aansluitpunt St. Jakob im Rosental en de landsgrens in de Karawankentunnel
    • A13 Brenner snelweg: op de volledige A13 is de trajecttol verplicht
    • S16 Arlberg autoweg: tussen het aansluitpunt St. Anton am Arlberg en het aansluitpunt Langen am Arlberg.

    Portugal

    In Portugal betaal je tol ‘portagem’ op de snelwegen. De tarieven zijn afhankelijk van de afgelegde afstand en de klasse van je voertuig. Op sommige snelwegen vind je de traditionele tolhuisjes, op andere verloopt alles volledig automatisch. Je herkent ze aan dit bord.

    Hoe betaal ik mijn tol?

    Aan de bemande tolpoorten kan je met creditcard (bijvoorbeeld Mastercard of Visa), met contant geld of met je tolbadge betalen. De mogelijke opties zie je op de symbolen boven de tolpoorten.

    De tolbadge kan je onder andere aankopen bij VAB of Touring.

    Voor de snelwegen met enkel een automatisch tolsysteem zijn er verschillende betaalmiddelen beschikbaar: EasyToll, tolkaart, virtuele kaart voor 3 dagen en virtuele multi journey-kaart.

    Kies je voor EasyToll, dan gaan alle tolgelden rechtstreeks van jouw bankrekening na registratie van jouw nummerplaat.

    Een tolkaart is een prepaid kaart met een nominale waarde van € 5, € 10, € 20 en € 40. Ook hier moet je je voertuig vooraf registreren. De tolgelden worden rechtstreeks afgetrokken van het saldo op je kaart.

    De virtuele kaart is gekoppeld aan het kenteken van je voertuig op het moment van aankoop. Je kan de kaart gedurende drie opeenvolgende dagen gebruiken op de snelwegen met elektronisch tolsysteem, zonder beperking van het aantal ritten.

    De multi journey-kaart is bedoeld voor specifieke routes die de grens verbinden met de luchthavens in Faro en Porto: aeroporto Francisco Sá Carneiro (via A28/A41 of via A41/A42) en aeroporto de Faro (via A22). Je kan een enkele reis of retour kopen.

    Slovenië

    In Slovenië moet je tol betalen op de autosnelwegen en de expreswegen. Voor voertuigen tot 3,5 ton heb je een e-vignet nodig. Het is gekoppeld aan het kenteken van je voertuig. Bij het aankopen van het e-vignet moet je naast je nummerplaat ook het land van jouw voertuigregistratie ingeven, en de juiste tolklasse kiezen. De tarieven van het e-vignet vind je hier.

    Een uitzondering op het tolsysteem geldt voor de Sloveens-Oostenrijkse Karawankentunnel. Hiervoor moet je apart betalen bij het tolstation Hrušica.

    Is je motorhome zwaarder dan 3,5 ton, dan betaal je je tol via het elektronische tolsysteem DarsGo.

    Spanje

    In Spanje moet je op sommige autosnelwegen tol, ‘peaje’, betalen. De meeste andere wegen, zoals de expreswegen zijn tolvrij.

    Dit zijn de belangrijkste tolwegen:

    • AP1/AP8 – Etxabarri Ibiña (Vitoria-Gasteiz)
    • AP36 Ocaña – La Roda
    • AP41 Madrid (A41/R5) – Toledo
    • AP46 Malaga – Alto de las Pedrizas
    • AP51 Avila – Villacastin (AP51/A6) (tarief afhankelijk van tijdstip van de dag)
    • AP53 Alto de Santo Domingo – Santiago de compostela
    • AP6 Villalba – Villacastín – Adanero (tarief afhankelijk van tijdstip van de dag)
    • AP61 Segovia – San Rafael (AP61/A6) (tarief afhankelijk van tijdstip van de dag)
    • AP66 Léon – Campomanes
    • AP68 Bilbao – Zaragoza
    • AP7 Cartagena – Vera Antes
    • AP7 Malaga – Guariaro
    • AP71 León -Astorga (dag- of nachttarief)
    • AP8 Behobia – Bilbao
    • AP9 Ferrol – A Coruña – Santiago de Compostela – Pontevedra – Vigo – Porriño
    • C32 Castelldefels – El Vendrell
    • R3, R4 en R5 (ringwegen rond Madrid)
    • Túnel de Artxanda (Bilbao, enkel op weekdagen)
    • 16 Túnel de Cadi – Manresa – Barcelona – Túnel de Vallvidrera

    De toltarieven zijn afhankelijk van de afgelegde kilometers en de categorie van je voertuig. Soms hangt de tol ook af van het tijdstip dat je de tolweg gebruikt.

    Voertuigen met twee assen zoals personenauto’s, bestelwagens en motorhomes vallen onder klasse 2.

    Hoe betaal ik mijn tol?

    Je betaalt je tol aan de tolpoorten met creditcard (bijvoorbeeld Mastercard of Visa), met contant geld of met je tolbadge. Betalen met een debetkaart met maestro-logo is niet overal mogelijk.

    Hoe werkt een tolbadge?

    Met een tolbadge kan je automatisch betalen aan de tolpoorten met de oranje letter ‘t’. De tolbadge is gekoppeld aan je nummerplaat en je bankrekeningnummer. Aan het einde van de maand worden de tolkosten van je rekening afgeschreven.

    De badge is online te koop, bijvoorbeeld op de website van VAB of Touring. Je hebt de keuze tussen een badge die geldig is in Frankrijk, Spanje en Portugal of een badge die bruikbaar is in Frankrijk, Spanje, Portugal én Italië.

    Tsjechië

    In Tsjechië heb je voor motorvoertuigen tot 3,5 ton een elektronisch vignet (Elektronická dálniční známka) nodig op de autowegen en snelwegen. Er zijn drie verschillende vignetten: het vignet van 10 dagen, het maandelijks vignet en het jaarvignet. Je kan het kopen via internet, in een verkooppunt of een self-service kiosk.

    Motorvoertuigen van meer dan 3,5 ton hebben een speciale elektronische tolbadge nodig.

    Er zijn ook snelwegen waar het tolvignet niet verplicht is.

    Voor elektrische voertuigen, hybride en waterstof aangedreven voertuigen én oldtimers met speciale nummerplaat is geen tolvignet nodig. Je moet de vrijstelling wel aanvragen.

    Zweden

    In Zweden zijn de autosnelwegen tolvrij.

    Je betaalt enkel tol op de Öresundbrug (E20). Deze brug is 16 kilometer lang en verbindt Zweden (regio Malmö) met Denemarken. Het tolstation bevindt zich aan de Zweedse zijde. De toltarieven zijn afhankelijk van het type voertuig.

    Op de Motala- en de Sundsvallbrug moet je een infrastructuurtaks betalen. Deze tol kan je niet ter plaatse betalen. De nummerplaat van je voertuig wordt automatisch geregistreerd. De eigenaar van het voertuig krijgt de factuur later toegestuurd via Epass24. De tarieven zijn afhankelijk van het type voertuig en de brug.

    In de Zweedse hoofdstad Stockholm en in Göteborg betaal je filebelasting. De nummerplaat van je voertuig wordt automatisch geregistreerd. Ook hier krijg je je factuur later opgestuurd via Epass24. De stadstol is afhankelijk van het uur dat je de stad binnen- of buitenrijdt. In het weekend en op feestdagen hoef je niet te betalen.

    Zwitserland

    In Zwitserland heb je een wegenvignet nodig. Vanaf 1 augustus 2023 kan je dit vignet ook online aankopen via de website van het Federale Bureau voor Douane en Grensbescherming. Het is gekoppeld aan je nummerplaat.

    De klassieke klevers die je onderweg kan kopen, blijven nog wel in gebruik. Het traditionele en elektronische vignet zullen voorlopig naast elkaar gebruikt worden.

    In sommige tunnels en treintunnels moet je ter plaatse tol betalen. De Sint-Gotthardtunnel (A2) en de San Bernardinotunnel (A13) zijn gratis als je in het bezit bent van een vignetsticker of elektronisch vignet.

    Je betaalt tol in deze tunnels:

    In deze treintunnels, waar je jouw voertuig op een trein moet plaatsen, betaal je eveneens tol:

    Tol en vignetten zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden als je met de motorhome door Europa reist. Zo vermijd je boetes en onaangename verrassingen. Het is een goed idee om gebruik te maken van elektronische tolheffingssystemen. Ze vergemakkelijken je reis en verminderen de wachttijden.

    Heb je zelf nog een aanvulling op dit artikel? Laat het ons weten.

Download je Motorhome Plus gratis online

Met meer dan 280 pagina’s leesplezier is Motorhome Plus een absolute must om de motorhomewereld te ontdekken en op de hoogte te blijven.

  • Voor elke liefhebber van motorhomes
  • Met de nieuwste trends en ontwikkelingen
  • Boordevol tips, tricks en inspiratie
  • Ook verkrijgbaar in de betere dagbladwinkel en Standaard Boekhandel
DOWNLOAD

Gerelateerde artikels