Infosessie voor beginners

Zondag 21 april om 10h00 in onze showroom te Geel

Jouw motorhome installeren op je standplaats

 • Jouw motorhome installeren op je standplaats

  Een motorhome installeren vergt een minimum aan tijd. Het leuke aan rondreizen met een motorhome is dat je vakantie meteen start vanaf het ogenblik dat je plaats neemt achter het stuur. Wanneer je aankomt op de motorhomeparking of camping kan je verlof onmiddellijk beginnen. Je zet de motor stil, handrem op en je kan meteen genieten.

  Motorhome installeren? Zet hem waterpas.

  Voor het veilig opstellen van je mobilhome is het belangrijk dat je rekening houdt met weersomstandigheden, bomen en de ondergrond van de standplaats.

  • Zorg ervoor dat de koelroosters van de koelkast in de schaduw staan.
   Kijk aan welke kant van de motorhome de koelroosters van de koelkast zitten. Zorg ervoor dat deze kant niet in de zon staat.
   Meer tips over de werking van de koelkast
  • Bomen zorgen voor schaduw, maar let erop dat ze niet in de weg staan, zodat de satellietontvangst er niet door gehinderd wordt.
   Er kunnen ook bladeren en/of zaden uit bomen dwarrelen. Let erop als je het dakraam sluit of er geen vuil bovenop de verduisteringen is terechtgekomen.
  • Zet de motorhome op een stabiele, vlakke ondergrond.
  • Gebruik wielblokken
   Afhankelijk van het terrein waar je verblijft, kan het nodig zijn dat je de motorhome waterpas of vlak zet. Dit los je op door wielblokken, ook wel wielkeggen genoemd, te gebruiken. Deze bestaan uit twee stuks en hebben één, twee of drie niveaus.
   Stel dat de neus van je motorhome te veel naar voor helt, dan plaats je de twee blokken onder de twee voorste wielen. Hierdoor gaat de neus van de motorhome omhoog en zal deze vlakker staan. Helt het voertuig te veel naar de linkerkant, dan gebruik je de wielblokken onder de linker voor- en achterband, zodat de motorhome zich vlak stelt.
   Het horizontaal opstellen van de motorhome is belangrijk om een goede werking van de koelkast te garanderen en om het water in de verschillende aflopen optimaal te laten weglopen.
  • Gebruik uitdraaibare steunpoten
   Door gebruik te maken van uitdraaibare steunpoten zorg je ervoor dat de motorhome niet gaat schudden bij veel wind of wanneer een passagier vaak in- en uitstapt.

  Tip: hang iets aan je stuur ter herinnering dat je wielblokken of uitdraaibare steunpoten gebruikt hebt, zodat je ze de volgende ochtend niet vergeet te verwijderen.

  Stroom aansluiten

  Om de 12 V batterij te sparen en/of bij te laden, maak je gebruik van het lokale stroomnet dat de camping of parking aanbiedt. Dit is 230 V en daarvoor hebben we de gekende ‘blauwe’ CEE stekker nodig. De ‘CEE’ term duidt erop dat deze stroomkabel voldoet aan de Europese voorschriften. Een CEE-stekker heeft een mannelijke kant (met pinnen) en een vrouwelijke kant (zonder pinnen). De vrouwelijke kant sluit je altijd aan op je motorhome. De mannelijke kant sluit je vervolgens aan op het stroomnet van de camping.

  Sommige campings in het buitenland of oudere campings beschikken nog niet over de Europese aansluiting en hebben stopcontacten met zijaarding. Dan helpt het verloopsnoer je uit de nood. Het verloopsnoer heeft aan het ene uiteinde een vrouwelijke blauwe aansluiting en aan het andere uiteinde een mannelijke standaardstekker met zijaarding, net zoals je thuis gebruikt.

  Luifel opendraaien in één minuut

  Indien gewenst kan je steeds je luifel openen. De luifel draai je eerst twee meter open met behulp van een zwengel. Vervolgens klik je de twee steunpoten uit. Daarna draai je het doek verder uit en regel je de hoogte van de telescopische poten. Als extra versteviging kan je aan de luifel nog stormkoorden bevestigen om het geheel extra te beschermen tegen sterke windstoten.

  Stel de steunpoten van de luifel aan één zijde steeds wat lager op dan aan de andere zijde. Zo kan bij eventuele regen het water vlotter aflopen. Als de luifel niet afhelt, kan het regenwater zich in het midden beginnen opstapelen. Hierdoor bestaat de kans dat het frame van de luifel gaat doorbuigen.

  Denk eraan om de luifel tijdig naar binnen te draaien als het stevig begint te waaien.

  Verminderde werking toestellen

  Gasinstallaties, dieselbranders en koelkasten kunnen bij hoogtes boven 1000 meter door verminderde luchtdruk en zuurstofgehalte minder goed functioneren.

  Heb je een afzonderlijke boiler die gebruik maakt van een open schoorsteen door de zijwand van de motorhome, dan kan de wind, die haaks op de motorhome recht in de schoorsteen blaast, de waakvlak in de boiler uitblazen.

Download je Motorhome Plus gratis online

Met meer dan 280 pagina’s leesplezier is Motorhome Plus een absolute must om de motorhomewereld te ontdekken en op de hoogte te blijven.

 • Voor elke liefhebber van motorhomes
 • Met de nieuwste trends en ontwikkelingen
 • Boordevol tips, tricks en inspiratie
 • Ook verkrijgbaar in de betere dagbladwinkel en Standaard Boekhandel
DOWNLOAD

Gerelateerde artikels