Beste klanten, vanaf 1/7 zullen de openingsuren van het magazijn licht gewijzigd worden

Zonnepanelen

 • Zonnepanelen

  Optimaal rendement voor je zonnepanelen.

  Het is weer zover, het zonnetje komt meer en langer tevoorschijn. Dit is zeer voordelig als je zonnepanelen hebt, maar niet als ze vuil zijn. Volg onderstaande tips voor optimaal rendement.

  Inspecteer 3 keer per jaar de zonnepanelen. Vuil zorgt voor verminderde opname. Dit kan op grote zonnepanelen een rendementsverlies betekenen tussen 5 à 10%. Dit komt onder andere door:

  – vogeluitwerpselen

  – fijn stof in de lucht

  – opgewaaid stof van de velden

  – zand van de kust

  – mos

  – …

  Zie je geen grote vlekken en is het betreden van het dak risicovol, gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen af te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt ervoor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt. Het meeste stof komt dan wel los.

  Komt er uit jouw kraan extreem hard water, reinig jouw zonnepanelen dan met regenwater. Of gebruik bijvoorbeeld een plantenspuit met handpomp. Reinig NOOIT jouw zonnepanelen met een hogedrukreiniger. De hoge druk geeft het risico dat er water tussen de cellen en glas komt.

  Poets de zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zo droogt het water niet te snel en blijven er minder resten achter. Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen.

  Gebruik steeds en zachte borstel, bij voorkeur gemaakt uit nylon. Deze maken geen krassen of brengen geen schade toe. Gebruik geen schuurmiddelen met metaal (bv: brillo), die tasten namelijk het glas aan. Gebruik ook geen schuurmiddel zoals cif of schuursponsjes. Dit kan krasjes achterlaten en heeft een negatieve invloed op de prestaties.

   

  Kan je jouw dak goed bereiken, gebruik dan warm water met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik niet zomaar allesreiniger of groene zeep. Voor sommige zonnepanelen tast dit namelijk de zelfreinigende laag aan. Ook zonder reinigingsmiddel kan je overigens al veel bereiken. Spoel vervolgens af met lauw of koud water en maak ze droog.

  Betreed enkel het dak als je dit veilig kan. Gebruik steeds gezond verstand en een ladder. Als het mogelijk is een toezichter die je van de begane grond in de gaten houdt en de ladder ondersteunt tijdens het betreden.

Gerelateerde artikels