Motorhomereizen in Coronatijden

 • Reizen naar het binnen -en buitenland Covid 19

  Reizen met de motorhome tijdens de zomervakantie!

  Ondertussen staat de zomer voor de deur. Iedereen staat natuurlijk te trappelen om zijn mobilhome van stal te halen. We houden deze pagina dan ook up-to-date zodat we onze motorhomereizigers van alle laatste reisadviezen kunnen voorzien. Vanaf het moment dat de regering het toelaat, kan je nog dezelfde dag vertrekken. We hopen allemaal op een gezonde en mooie zomervakantie. Met een camper heb je gelukkig de hygiëne en de sociale afstand helemaal onder controle.

  Reizen met je eigen bubbel op wielen

  Viroloog Marc Van Ranst ziet reizen met de motorhome als de veiligste optie. “Reizen met de motorhome is een verantwoorde en veilige manier van reizen. Je blijft in je bubbel en verplaatst jezelf gewoon. Doordat motorhomereizigers beschikken over hun eigen faciliteiten, kan deze bubbel dan ook perfect in stand gehouden worden. Ook contacten met anderen kunnen beperkt worden. Dus of je nu thuis zit, of in de motorhome dat biedt eigenlijk dezelfde veiligheid.”

  Een roadmap voor toerisme

  Nu de grenzen voorzichtig opengaan bereiden de landen zich voor op de komst van toeristen. Toch heerst er nog veel verwarring. Elk land neemt momenteel zijn eigen beslissingen wat het onmogelijk maakt om een vakantie te plannen. Om duidelijkheid te creëren heeft de Europese Commissie een pakket richtsnoeren en aanbevelingen opgesteld om de lidstaten te helpen de reisbeperkingen geleidelijk op te heffen. Echte regie ontbreekt echter toch. De EU pleit voor een betere coördinatie maar uiteindelijk zijn het de lidstaten zelf die beslissen. Brussel zou binnenkort met een interactieve kaart van Europa komen waar je in een oogopslag kan zien welke maatregelen er gelden voor landen en regio’s.

  Reisbubbels

  De Europese Commissie heeft de lidstaten ook aangemoedigd om, mits een aantal voorzorgsmaatregelen, de grenzen te openen voor mensen uit landen met een vergelijkbare epidemiologische situatie. Ondertussen worden de eerste verbonden gesmeed. Zo vormen Estland, Litouwen en Letland de eerste Europese reisbubbel. Inwoners mogen onderling vrij reizen zonder eerst in quarantaine te moeten. De voorwaarden zijn wel dat de staten op een vergelijkbaar niveau zitten in de pandemie, informatie uitwisselen en een vertrouwensband hebben. De landen tellen alle drie relatief weinig besmettingen en voeren een gelijkaardig beleid. Zo is Griekenland in gesprek met Cyprus en Israël en ook Kroatië, Slowakije en Tsjechië bekijken de mogelijkheden.

  Dit zijn de landen van de Europese Unie: België, Litouwen, Bulgarije, Luxemburg, Cyprus, Malta, Denemarken, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Estland, Polen, Finland, Portugal, Frankrijk, Roemenië, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Ierland, Spanje, Italië, Tsjechië, Kroatië, Zweden, Letland

  Wat weten we nu al voor ons land?

  De horeca is terug geopend en het is mogelijk om in België uitstappen van één of meerdere dagen te doen. Vanaf 15 juni zal België zijn grenzen openen voor reizen van en naar de Europese Unie, inclusief het VK en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen). Elk land beslist echter zelf of het zijn grenzen al dan niet opent. Om de situatie in het land van bestemming te kennen, is het daarom raadzaam de website van Buitenlandse Zaken te raadplegen. De Europese Unie bekijkt om tegen eind maand juni gemeenschappelijk standpunt in te nemen voor reizen van en naar landen buiten de Europese Unie / Schengenzone

  Let wel op, sommige bestemmingslanden laten momenteel nog geen België toe.

   

  Huidige situatie

  Nederland

  De cafés, terrassen, restaurants, bioscopen en theaters zijn op 1 juni opengegaan. Er zijn wel beperkende maatregelen omtrent het aantal bezoekers/klanten. Op 1 juli volgen de vakantieparken en de campings. Campings mogen tot die tijd ook gasten ontvangen als die hun eigen sanitair hebben zoals bij campers het geval is.

  Duitsland

  De deelstaten krijgen zelf de verantwoordelijkheid over de opstart van universiteiten, bars, vakantieverblijven, hotels, restaurants, … In sommige Bundeslander zijn de campings gedeeltelijk open. Nu enkel voor kampeerders uit eigen land. Er is afgesproken dat wanneer een stad of regio binnen een week meer dan 50 nieuwe besmettingen telt op 100.000 inwoners dat deze terug in lockdown gaat. De grens met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn momenteel dicht. De grenzen met Nederland zijn niet gesloten (niet-essentiële verplaatsingen worden afgeraden). De Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen, als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat. Naast alle 26 EU-landen, waaronder dus ook België, behoren ook Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein daartoe. Vanaf 2 juni zijn de cafés open tot 23u. Kleinere openluchtevenementen met max. 200 bezoekers zijn vanaf dan ook opnieuw toegestaan. Vanaf 16 juni mogen er max. 500 man samenkomen tijdens openluchtevenementen en vanaf 30 juni mogen mensen zelfs tot en met 1.000 bezoekers samenkomen.

  Frankrijk

  De café, bars, restaurants die in de “groene” zone liggen gaan weer open. De Fransen mogen zich terug vrij verplaatsen, ook de scholen zijn terug open. De regels van social distancing moeten gerespecteerd worden. In de oranje zones gaan de versoepelingen minder snel. Als het virus het toelaat, gaan de grenzen weer open voor Europese toeristen vanaf 15 juni. Volgens een gezamenlijke verklaring van beide landen willen Frankrijk en Duitsland werken aan het onmiddellijke herstel van het vrije verkeer binnen het Schengengebied als aan de voorwaarden is voldaan.

  Oostenrijk

  Het land bereidt zich voor op een gecontroleerde versoepeling van de maatregelen. De horeca is opgestart en vanaf 29 mei zouden de accommodaties volgen. Oostenrijk zou deze zomer zijn grenzen willen openen en buitenlandse toeristen toelaten. Momenteel worden de grenzen nog gecontroleerd en geldt er een inreisverbod. Het land wil vanaf 15 juni de grenzen openen voor Zwitserland, Duitsland en Tsjechië. Maar niet met landen die de coronacrisis niet onder controle hebben (hintend op Italië). Oostenrijk wilt een negatief coronabewijs (niet ouder dan 72 uu).

  Zwitserland

  Vanaf 30 mei mogen max. 30 mensen samen komen. Vanaf 6 juni gaan de restaurants, campings, dierentuin, theaters, … terug open. Vanaf dan mogen er groepen van 300 man samenkomen ook in vakantieparken. Zwitserland op ent de grenzen vanaf 15 juni.

  Spanje

  Hotels, campings, cabars en restaurants zijn op de Canarische eilanden en Balearen onder strikte voorwaarden weer open. De noodtoestand blijft van kracht t.e.m. 7 juni. Vanaf 1 juli mogen de Spanjaarden in eigen land naar andere regio’s reizen. Ook buitenlandse toeristen zijn opnieuw welkom vanaf juli volgens premier Pedro Sanchez. ‘We zullen garanderen dat toeristen geen risico lopen en dat zij ook voor ons geen risico’s veroorzaken’, zei de premier, zonder in detail te treden over veiligheidsmaatregelen. Let op! Spanje werkt met een fasesysteem. Het kan dus per gebied verschillende weat wel en niet mag. Sommige gebieden zijn van 0 (hoogtepunt crisis) opgewaardeerd naar fase 1 waardoor er meer mag. Het is verplicht om in openbare ruimtes, binnen en buiten, een mondmasker te dragen.

  Italië

  Italië laat opnieuw toeristen toe vanaf 3 juni. Bovendien moeten ze niet twee weken in quarantaine gaan. Winkels, musea, bars, resto’s zijn al open onder voorwaarden. Ook de musea zijn weer open vanaf 1 juni. Campings verwelkomen bezoekers van 3 juni, voor hotels is dit nog beperkt. Ook de grenzen tussen de regio’s gaan open (behalve eventueel zwaargetroffen gebieden zoals Lombardije). Italië was het eerste land dat in lockdown maar krabbelt stilaan terug recht.

  Griekenland

  Vanaf 25 mei zijn de restaurants, cafés, winkels, parken, … terug open. Half juni volgen pretparken, bioscopen en speeltuinen. Vanaf 15 juni zijn toeristen uit 29 landen terug welkom. Dit zijn landen met goede Coronacijfers. België hoort daar voorlopig niet bij. De Grieken kunnen al terug naar de eilanden reizen. Op dit moment moeten alle reizigers die aankomen in het land een Coronatest laten afnemen en zelfs als het resultaat negatief is, moeten ze twee maanden in isolatie blijven.