Motorhomereizen in Coronatijden

 • Reizen naar het binnen -en buitenland Covid 19

  Reizen met de motorhome tijdens de zomervakantie!

  Ondertussen staat de zomer voor de deur. Iedereen staat natuurlijk te trappelen om zijn mobilhome van stal te halen. We houden deze pagina dan ook up-to-date zodat we onze motorhomereizigers van alle laatste reisadviezen kunnen voorzien. Vanaf het moment dat de regering het toelaat, kan je nog dezelfde dag vertrekken. We hopen allemaal op een gezonde en mooie zomervakantie. Met een camper heb je gelukkig de hygiëne en de sociale afstand helemaal onder controle.

  Reizen met je eigen bubbel op wielen

  Viroloog Marc Van Ranst ziet geen reden waarom binnenlandse reizen vanaf juni niet terug toegelaten zouden zijn. Ook hij ziet reizen met de motorhome als de veiligste optie. “Reizen met de motorhome is een verantwoorde en veilige manier van reizen. Je blijft in je bubbel en verplaatst jezelf gewoon. Doordat motorhomereizigers beschikken over hun eigen faciliteiten, kan deze bubbel dan ook perfect in stand gehouden worden. Ook contacten met anderen kunnen beperkt worden. Dus of je nu thuis zit, of in de motorhome dat biedt eigenlijk dezelfde veiligheid.”

  Een roadmap voor toerisme

  Nu de grenzen voorzichtig opengaan bereiden de landen zich voor op de komst van toeristen. Toch heerst er nog veel verwarring. Elk land neemt momenteel zijn eigen beslissingen wat het onmogelijk maakt om een vakantie te plannen. Om duidelijkheid te creëren heeft de Europese Commissie een pakket richtsnoeren en aanbevelingen opgesteld om de lidstaten te helpen de reisbeperkingen geleidelijk op te heffen. Echte regie ontbreekt echter toch. De EU pleit voor een betere coördinatie maar uiteindelijk zijn het de lidstaten zelf die beslissen. Brussel zou binnenkort met een interactieve kaart van Europa komen waar je in een oogopslag kan zien welke maatregelen er gelden voor landen en regio’s.

  Reisbubbels

  De Europese Commissie heeft de lidstaten ook aangemoedigd om, mits een aantal voorzorgsmaatregelen, de grenzen te openen voor mensen uit landen met een vergelijkbare epidemiologische situatie. Ondertussen worden de eerste verbonden gesmeed. Zo vormen Estland, Litouwen en Letland de eerste Europese reisbubbel. Inwoners mogen onderling vrij reizen zonder eerst in quarantaine te moeten. De voorwaarden zijn wel dat de staten op een vergelijkbaar niveau zitten in de pandemie, informatie uitwisselen en een vertrouwensband hebben. De landen tellen alle drie relatief weinig besmettingen en voeren een gelijkaardig beleid. Zo is Griekenland in gesprek met Cyprus en Israël en ook Kroatië, Slowakije en Tsjechië bekijken de mogelijkheden.

  Wat weten we nu al voor ons land?

  Momenteel besliste de Belgische regering in het kader van de coronacrisis om alle niet-essentiële reizen te verbieden t.e.m. 7 juni. Dit wil zeggen dat momenteel ook alle binnenlandse reizen uit den boze zijn. De nationale veiligheidsraad zal dit verbod tijdig opnieuw evalueren. Als het van minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) afhangt, zullen we vanaf midden volgende maand op reis kunnen in Europa. Goffin is bezig met de voorbereiding en zegt te hopen op een “go” van de Nationale Veiligheidsraad. Goffin zou mikken op een vrije doorgang met Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Nederland.

  Huidige situatie

  Nederland

  Als de situatie rondom Corona dat toelaat en enkel onder strikte voorwaarden mogen vanaf 1 juni de terrassen terug open. Ook restaurants, bioscopen en theaters mogen dan de deuren openen. Er zijn wel beperkende maatregelen omtrent het aantal bezoekers/klanten. Op 1 juli volgen de vakantieparken en de campings. Campings mogen tot die tijd ook gasten ontvangen als die hun eigen sanitair hebben zoals bij campers het geval is.

  Duitsland

  De deelstaten krijgen zelf de verantwoordelijkheid over de opstart van universiteiten, bars, vakantieverblijven, hotels, restaurants, … In sommige Bundeslander zijn de campings gedeeltelijk open. Nu enkel voor kampeerders uit eigen land. Na 1 juni wordt dit herbekeken. Er is afgesproken dat wanneer een stad of regio binnen een week meer dan 50 nieuwe besmettingen telt op 100.000 inwoners dat deze terug in lockdown gaat. De grens met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn momenteel dicht. De grenzen met Nederland zijn niet gesloten (niet-essentiële verplaatsingen worden afgeraden). De Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen, als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat. Naast alle 26 EU-landen, waaronder dus ook België, behoren ook Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein daartoe. Hierover zal de Duitse regering woensdag 29/05 een besluit nemen.

  Frankrijk

  Eind mei of begin juni valt een beslissing voor de heropstart van de horeca en het toerisme. De grenzen blijven nog zeker tot 15 juni gesloten. De Fransen sluiten buitenlands toerisme niet meer uit. Als het virus het toelaat, gaan de grenzen weer open voor Europese toeristen. Lemoyne richtte zich vooral tot de Nederlandse en Belgische reizigers. Half juni verwachte men hier meer duidelijkheid over. Toch is Frankrijk een voorstander van een snelle heropening van de Europese grenzen. Volgens een gezamenlijke verklaring van beide landen willen Frankrijk en Duitsland werken aan het onmiddellijke herstel van het vrije verkeer binnen het Schengengebied als aan de voorwaarden is voldaan.

  Spanje

  Hotels, campings, cabars en restaurants zijn op de Canarische eilanden en Balearen onder strikte voorwaarden weer open. Vanaf 1 juli mogen de Spanjaarden in eigen land naar andere regio’s reizen. Ook buitenlandse toeristen zijn opnieuw welkom volgens premier Pedro Sanchez. ‘We zullen garanderen dat toeristen geen risico lopen en dat zij ook voor ons geen risico’s veroorzaken’, zei de premier, zonder in detail te treden over veiligheidsmaatregelen. Let op! Spanje werkt met een fassysteem. Het kan dus per gebied verschillende weat wel en niet mag. Sommige gebieden zijn van 0 (hoogtepunt crisis) opgewaardeerd naar fase 1 waardoor er meer mag.

  Italië

  Italië laat opnieuw toeristen toe vanaf 3 juni. Over twee weken zijn buitenlanders (EU en Schengenlanden) welkom in Italië. Bovendien moeten ze niet twee weken in quarantaine gaan. Italië was het eerste land dat in lockdown maar krabbelt stilaan terug recht. Vanaf vandaag mogen de winkels open en kunnen de Italianen binnen hun eigen regio reizen.

  Oostenrijk

  Het land bereidt zich voor op een gecontroleerde versoepeling van de maatregelen.De horeca is opgestart en vanaf 29 mei zouden de accommodaties volgen. Oostenrijk zou deze zomer zijn grenzen willen openen en buitenlandse toeristen toelaten. Momenteel worden de grenzen nog gecontroleerd en geldt er een inreisverbod. Het land wil vanaf 15 juni de grenzen openen voor Zwitserland, Duitsland en Tsjechië. Maar niet met landen die de coronacrisis niet onder controle hebben (hintend op Italië).

  Griekenland

  HET BBP van het land is voor 20% afhankelijk van toerisme. In het algemeen is Griekenland relatief gespaard gebleven van het virus. Er waren slechts 144 overlijdens en 2.700 besmettingen. Onder strikte veiligheidsvoorwaarden zouden de stranden en hotels voor toeristen opnieuw geopend worden in juli. Griekenland wil wel dat toeristen zich laten testen op Corona voor ze vertrekken. Het land wil hierover een akkoord bereiken met andere landen.