Beste klanten, vanaf 1/7 zullen de openingsuren van het magazijn licht gewijzigd worden

Motorhome stallen

 • Motorhome stallen

  Is het tijd voor het jaarlijkse winterslaapje van jouw camper?

  Zoals je ‘s morgens al hebt gemerkt, is de koude terug in het land. Je hebt jezelf hier vermoedelijk al op voorbereid door van kleding te wisselen, maar ook jouw motorhome heeft hiervoor ook enkele aanpassingen nodig. Dankzij de intrede van koning winter is er terug risico op vorstschade aan het watercircuit van je motorhome. Om verrassingen te vermijden willen we dan ook even toelichten hoe je best jouw motorhome winterklaar kan maken.

  Hieronder vind je enkele tips terug die jouw motorhome in topconditie houden.

  • Laat de afvaltank en het zuiver waterreservoir leeglopen.
  • Doe hetzelfde bij de boiler en alle waterleidingen. Zet hiervoor alle kranen open en houd de haan in het midden.
  • Laat alle kranen en afvoeren openstaan tot wanneer al het water er uit zichzelf is uitgelopen.
  • Zet de waterpomp gedurende 30 seconden aan en druk tegelijk de spoelknop van het toilet in. Het weinige water dat nog achtergebleven zou zijn wordt er op die manier alsnog uitgejaagd.
  • Laad de woonbatterij gedurende 24 uur op.
  • Schakel de woonbatterij en alle toestellen uit.
  • Laad diezelfde batterij elke 3 weken 24 uur op (zet tijdens het laden de hoofdschakelaar aan).
  • Zorg voor verluchting, zet dakramen en ramen op een kier.
  • Verlucht ook de koelkast en het vriesvak.
  • Laat wat ruimte tussen jouw (eventueel) hefbed en het plafond.

  Let op: Benimar laadt niet meer op via de stekker (230 Volt) als de accu te laag is. Dan moet je eerst even rijden met de camper zodat de batterij kan opladen. Daarna kan je terug de stekker gebruiken.

  Watertank

  Ledig de propere watertank van jouw motorhome volledig (met de pomp uitgeschakeld). Klik hier voor alle info.

  Verwarming/boiler

  Als je een Truma verwarmingssysteem heeft van het type Combi of Diesel, dien je de vorstbeveiliging (Frost Control) te openen (met de pomp uitgeschakeld). Je zal merken dat het water van de boiler onderaan de motorhome gelost wordt. Klik hier voor alle info.

  Frostcontrol/vorstbeveiliging

  Als je geen verwarming van Truma en de bovenstaande types (info link) heeft dien je (afhankelijk van het model):

  • de gele, blauwe of zwarte aflaatkraantjes open te zetten. Indien je twijfelt aan de locatie of positie hiervan, gelieve hiervoor de handleiding te raadplegen.
  • vervolgens de pomp in te schakelen en al het water(warm en koud) uit alle kranen van jouw motorhome weg te laten lopen. De correcte manier hiervoor is door alle kranen te openen in de mengstand. Je laat de pomp intussen best uitgeschakeld, zodoende ledigen alle leidingen zich het snelste. Hierna dien je de pomp nog voor enkele seconden in te schakelen zodat het water in de pomp zelf nog weg kan. Het is belangrijk dat u deze kranen ook in deze stand staan als u de motorhome stalt. Hiermee heeft u het kleinste risico op eventuele schade aan de kranen van uw motorhome

  Extra tip voor gebruik Frostcontrol

  Als je de motorhome opnieuw zou gaan gebruiken bij lage buitentemperatuur:
  Jouw Frostcontrol is actief bij een watertemperatuur tussen 5 en 7 °C. Het water dat je in de winter uit je kraan haalt is vaak lager qua temperatuur. Hierdoor is het mogelijk dat de Frostcontrol zich elke keer opent wanneer je de waterpomp opstart met als gevolg dat het water blijft wegstromen. Om dit te voorkomen kan je best de camper de dag op voorhand al laten voorverwarmen met proper gevuld water (pomp uitgeschakeld!). Zodoende wordt de proper watertank, die aan de binnenzijde van uw motorhome is, samen met het water voorverwarmd en komt de temperatuur boven de grens van de Frostcontrol wanneer u de pomp opnieuw inschakelt.

   

Gerelateerde artikels