Tips voor het gebruik van jouw koelkast

 • Koelkast

  Elke volwaardige motorhome heeft een eigen koelkast vaak met een apart vriesvak.

  De frigo’s zijn zo ingesteld dat ze zelf hun eigen energiebron selecteren. De koelkast werkt op 12 volt (als de motor draait), op gas (stilstaan zonder stroomnet) en op 230 volt als je de stekker insteekt (laadpaal).

  Enkele tips

  Minimaal 24u voor vertrek, de koelkast voorkoelen op gas of 230 vooraleer deze met etenswaren te vullen.

  De ideale werkingstemperatuur van de koelkast is tussen 8°C en 32°C buitentemperatuur en 45% en 75% vochtigheidsgraad. In volle zon loopt de temperatuur al snel op tot 50°C.

  Zet je motorhome zo waterpas mogelijk. Als je motorhome meer dan 5° overhelt, vermindert de koelcapaciteit met 50%. De frigo kan dan in uitzonderlijke gevallen zelfs verwarmen.

  Rijd voorzichtig, ook verkeersdrempels kunnen het koelsysteem onderbreken.

  Zet de koelkast niet op een te hoog koelniveau: hierdoor genereer je extra warmte aan de achterzijde van de koelkast, wat in combinatie met warme buitentemperaturen tot slechter functioneren of zelfs volledige uitval van de koelkast kan leiden.

  Als de frigo slecht werkt of eventueel verwarmt/verhit, schakel die dan minstens 12 uur uit.

  Koelkasten met AES (automatische bronomschakeling), werken 20 minuten na het rijden, niet op gas. Dit uit veiligheidsredenen (bv. motorhomes die aan een benzinestation staan).

  Zet de elektronische ringverwarming regelmatig op om condensatie achter het bedieningspaneel van de koelkast te vermijden.

  Parkeer de wagen uit de wind als je gas ruikt.

  Bij sommige campings is de netspanning te laag (lager of gelijk aan 200 volt), dan koelt de koelkast slechter. Dit ligt niet aan de koelkast maar aan het stroomnet.

  Als je veel naar warme landen reist kan een ingebouwde koelventilator een interessante optie zijn.