Ontdek de camperreisvoorstellingen van Pasar op 27 & 28 april!

Ierland

  • Ierland

    Het groene Ierland dat muziek ademt

    Ierland spreekt tot de verbeelding met zijn groene heuvels, ruige natuur en woeste kustlijnen. Het land is nog steeds doordrongen van de oeroude Keltische cultuur die je terugvindt in het landschap en de verschillende monumenten die het sieren. We kunnen niet wachten om met onze motorhome op verkenning te gaan door ‘charming Ireland’.

    Route

    Geel – Cherbourg | 680 km

    Wij kiezen om de oversteek te maken vanuit Cherbourg, in het noordwesten van Frankrijk. Vroeger werd het stadje ook wel de ‘Poort naar Amerika genoemd’. Duizenden immigranten vertrokken vanuit dit trans-Atlantisch station richting Amerika. Dat is natuurlijk niet de route die wij nemen. We maken met de Irish Ferries de overtocht. Er gaan ongeveer 3 overtochten per week. We overnachten ongeveer 100 km van dit vertrekpunt in Bayeux in een bewaakte camping.

    Cherbourg – Rosslare

    Wij boekten onze overvaart bij Irish Ferries via het internet. Onze boot met de toepasselijke naam ‘Oscar Wilde’ brengt ons naar Ierland. De overtocht verloopt vlot en de douane ontvangt ons vriendelijk. Met ’nothing to declare’ rijden we Ierland binnen. We worden er meteen aan herinnerd dat we links moeten rijden door het bord ‘keep left’. Dat is aanpassen, maar we komen veilig en wel aan in onze camperplaats in Wexford.

    Ierland: Rosslare – Wexford | 20 km

    Wexford is een gezellig stadje aan het water waar je vanaf enkele kliffen van het uitzicht kan genieten. Het landschap wordt opgeluisterd door de Hook Head vuurtoren en de ruïne van Selskar Abbey. We rijden door het havenstadje naar onze camping Ferrybank. Een ideale uitvalsbasis om het zuidoosten van Ierland te verkennen. De camping ligt hoog en vlakbij de baai en verschillende zandstranden. Hier worden zelfs mosselen gekweekt die later naar Nederland zullen worden verscheept.

    Wexford – Waterford – Caher – Mitchelstown | 180 km

    De volgende dag rijden we richting Waterford. Moest je onderweg een parkeerplaatsje kunnen vinde,n dan loont het zeker de moeite om even te stoppen in het dorpje New Ross. In het haventje langs de Barrow rivier ligt een kopie van een hongerschip, de Dunbrody. Een bezoekje aan het schip laat je van nabij ervaren hoe moeilijk de overtocht naar Amerika verliep voor de uitgehongerde Ieren.

    We rijden door tot voorbij het centrum van het drukke Waterford en stoppen rechts van de weg op de ruime parkeerplaats van ‘Waterford Crystal’ voor een bezoekje. De buitenkant van het bedrijf oogt strak en modern. Eens we binnen gekomen zijn, valt ons oog op het gedetailleerde, glinsterende kristalwerk. Fijn (en duur) vakmanschap. Het eerste dat mij dan ook te binnen schiet, is om niets om te stoten. Het is werkelijk een prachtig zicht en vooral de gigantische, kristallen lusters zijn echte pronkstukken.

    Na ons bezoekje is het tijd om onze buikjes te vullen. Een uurtje later rijden we, voldaan, richting Cahir. We rijden door Carrick-on-Suir, de thuisbasis van beroemde wielrenner Sean Kelly. Aangekomen in Cahir houden we halt aan de vesten van rivier Suir vlakbij het imposante Cahir Castle. Cahir Castle is één van de grootste nog bestaande kastelen in Ierland. Het bevindt zich op het eilandje. Het kasteel werd in 1375 eigendom van James Butler, die kort daarvoor benoemd was als graaf van Thomond voor zijn steun aan Edward III. Het kasteel is in verschillende handen gevallen en heeft meerdere oorlogen doorstaan. Het Cahir Castle deed dienst als decor voor enkele gevechtsscènes van de film Excalibur en er werden ook opnames gemaakt voor de serie Tudor. Niet ver van Cahir Castle vind je Swiss Cottage terug. Een bijzondere, landelijke woning gebouwd langs de Suir door nakomelingen van James Butler. Je kan het huis niet anders omschrijven als feeëriek en sprookjesachtig. De cottage is gebouwd in de jaren 1800 door architect John Nash.

    Wij springen in onze motorhome en bollen verder naar de Rock of Cashel of Saint Patricks. Het indrukwekkende bouwwerk dat tot de verbeelding spreekt en je op vele Ierse toeristische folders terugziet. Het historisch waardevolle complex is gebouwd op een 60 meter hoge rots. Het gebouw is een combinatie van een kathedraal en kasteel. Op deze manier weerspiegelt het gebouw de verstrengeling van kerk en staat tijdens die periode. Het was de zetel van de koningen van Munster vanaf de 4e eeuw totdat de rots in de 12e eeuw werd geschonken aan de kerk. Na een lange dag vol historische monumenten vallen we uitgeput in slaap, terwijl we geparkeerd staan in de Galty Mountains of letterlijk vertaald ‘De bergen van het bos’.

    Ierland: Mitchelstown – Cork – Blarney | 62 km

    Ons hoofddoel van de dag is Cork. Cork is de op één na grootste stad van Ierland, gelegen aan de zuidkust van het eiland. De stad is één van de grootste natuurlijke havens van de wereld. Hoog tijd dus om Cork te verkennen. We rijden richting centrum en vinden een parkeerplaats vlakbij de rivier Lee. We gaan de Lee over en via Saint-Patrick Street wandelen we naar de het toeristisch centrum, beter bekend als Grand Parade. We bezoeken de overdekte Engelse markt boordevol met fruit en groenten. Daarna wandelen we door het stadspark en de felgekleurde Oliver Plunkett Street met zijn vlaggetjes en pittoreske zijstraatjes.

    Na al die drukte van de stad hebben we behoefte aan een beetje natuur. Een bezoek aan Blarney Castle is dan ook een openbaring. Het kasteel is slechts een deel van de ‘attractie’. Een prachtig natuurpark waarin je kan verdwalen omringt het Blarney Castle. Het kasteel zelf bestaat uit een kerker, een labyrint, een ‘heksenkeuken’, wishing steps en zoveel meer. Je kan de treden van het kasteel beklimmen om helemaal bovenaan (ondersteboven hangend) de steen te kussen die je welbespraakt zal maken. Na deze vermoeiende dag besluiten we te overnachten in Blarney op de parkeerplaats vlakbij.

    Blarney – Midleton – Cobh – Glengarriff – Kenmare | 185 km

    Wanneer de drukte bij de toeristische hoogvlieger Blarney Castle begint, starten wij onze motorhome en gaan we op weg naar Midleton. Vandaag willen we de echte Ierse Whiskey Jameson van dichtbij leren kennen. Om 10u start de eerste rondleiding in the James distillery. Natuurlijk zijn wij van de partij. Tijdens een toer door de brouwerij leren we alle ins en outs kennen van deze heerlijke Ierse whiskey. Gelukkig staan er ook enkele proevertjes klaar. We slaan dan ook meteen een voorraad in, zodat we thuis nog kunnen nagenieten.

    In de namiddag staat Cobh op onze planning. In Cobh, het vroegere Queenstown, bezoeken we het emigratiemuseum. Het Cobh Heritage centre gaat over de duizende Ieren die uitweken naar Amerika of verbannen werden naar Australië. Je leert ook over het droevige lot van de Titanic en over oceaanstomer Lusitania. Het wordt een emotionele, pakkende toer. Het museum zelf is gehuisvest in een oud Victoriaans treinstation met zijn eigen geschiedenis.

    Onze dag zit er weeral en op en met een mooie snelheid bollen we richting Kenmare. We zetten onze camper bij het haventje, links achter de Suspension bridge met zijn twee grote bogen. We genieten van de ondergaande zon over Kenmare Bay. Een prachtig einde van een gevulde dag.

    Kenmare – Killarney | 34 km

    Vandaag verkennen we het gezelligste stadje van Ierland, Kenmare. De nummer 1 op onze lijst, Stone Circle, ligt op loopafstand, met iets verderop de Cromwell bridge. De Stone Circle is moeilijk te vinden voor sommige toeristen, dus ga best eerst even langs het toeristisch center. Eens je het gevonden hebt, zal je merken dat de cirkel ei-vormig is. Mensen geloven dat de cirkels gebouwd werden voor rituelen en ceremonies. Er werd rekening gehouden met de stand van de zon en de maan. In het midden van de cirkel ligt een enorme rotsblok, ondersteund door enkele kleinere blokken. Hier zouden ze vroeger belangrijke graven mee markeren. Nadat we onze ogen de kost hebben gegeven, wandelen we verder naar de Cromwell bridge. Sommigen beweren dat deze brug onder leiding van Cromwell is gebouwd. Als we het schattige, bemoste boogje zien, betwijfelen we dit.

    Na de middag rijden we via Moll’s Bridge naar Killarney. Het bruisende Killarney staat bekend om zijn warme gastvrijheid, traditionele Ierse pubs, leuke festivals en heerlijke eten. Dit alles staat in schril contrast met de prachtige, stille natuur die het stadje kenmerkt. Voor we Killarney binnenrijden, zien we rechts de klaterende Torc Waterfalls en iets verder aan onze linkerkant de toegang tot Muckross House. We rijden de ruime parking op en bezoeken het nationale park met als hoogtepunt het manor house of vertaald, het landhuis. Het herenhuis is prachtig bemeubeld en decadent ingericht. We krijgen ook de kans om het openluchtmuseum te bezoeken met de typische boerderijen en de daarin uitgeoefende lokale beroepen van die tijd. Je kan jezelf verplaatsen tussen de huizen met een busje dat beschikbaar staat. Deze keer kiezen we voor een camping in plaats van een parkeerplaats. We rijden naar de westkant van Killarney en komen aan op camping Fossa.

    De volgende dag staat de autorit Ring of Kerry centraal. Het is de beroemdste route van de county Kerry en misschien ook wel van heel Ierland. Een must voor elke Ierlandbezoeker. De populaire rondrit duurt ongeveer 180 km. Ideaal om de pure natuur te verkennen met ruige eilanden, witte stranden en indrukwekkende bergpassen. Op één dag tijd ontdek je de woeste kustlijnen, Victoriaanse landhuizen, gezellige dorpjes en lokale delicatessen. Om de vele autocars niet voor de wielen te rijden, volgen we de rondrit in tegenwijzerzin.

    Op ons programma staan een aantal stops. Onder andere Killorglin, waar de jaarlijkse Puck Fair plaatsvindt en beter bekend als één van de oudste festivals van Ierland. De fair viert de mannelijke geit ‘Puck’. Elke jaar gaan een groepje inwoners de bergen in om de geit te vangen. De geit wordt dan gekroond en het festival kan beginnen. Na 3 dagen wordt de geit terug losgelaten in het wild. Ook Cahersiveen met het monument van de monniken en de resten van het huis van de voorouders van Daniel O’Connell mogen we niet vergeten. Daarna volgt Waterville, de favoriete vakantiebestemming van Charlie Chaplin, met zicht op de Skellig eilanden. We stoppen nog even om te genieten van het schitterende uitzicht op de Coomakista Pass. Ook Derrynane House, waar O’Connell leefde, vereren we met een bezoekje. We houden nog enkele fotostops bij Staigue Fort, het mooie dorpje Sneem, Moll’s Gap en Ladies View. Zoals je kan lezen, biedt de autorit verschillende interessante stopplaatsen. Je kan op voorhand al je stopplaatsen een beetje uitstippelen of je laat je gewoon meevoeren door de schoonheid van de Ierse natuur.

    Het schiereiland Dingle wordt de bestemming voor onze volgende dag. Via de R562 en de R561 rijden we naar Inch Beach. Het uitgestrekte strand is 5 km lang en perfect om te surfen of te pootjebaden. De volgende stop is Dingle met zijn kleurige huisjes en talrijke pubs, omringd door de groene heuvels. Vanuit de baai van het stadje zie je de Blaskets islands liggen. Als we terugkomen van het nabij gelegen stadje Ballyferriter komen we langs een historische kapel van Ierland, namelijk Gallarus Oratory. Na een korte pitstop springen we terug in onze motorhome richting Fossa, Killarney.

    Killarney – Doolin | 186 km

    Ondertussen hebben we lang genoeg rondgehangen in Killarney en willen we nieuwe horizons verkennen. We rijden richting Tralee en via Castle island, het mooie Adare en Limerick tuffen we naar Ennis. In Ennistymon gaan we naar Lahinch, om zo bij de indrukwekkende Cliffs of Moher te komen. De Cliffs of Moher is één van de meest bezochte trekpleisters in Ierland. Met zijn indrukwekkende kliffen die wel 200 m boven de zeespiegel uitrijzen. Het zicht beneemt ons de adem. Je kan vanaf O’Brien’s Tower (uitkijktoren) bij goed weer tot bij de Araneilanden zien. Als we uitgekeken zijn, rijden we via een smalle weg naar de haven in het kustplaatsje Doolin. Hier kan je zowel een vrije staanplaats voor campers als een echte camping terugvinden.

    De volgende dag maken we een rondrit door het unieke landschap bijgenaamd ‘the Burren’. Het karstlandschap bestaat volledig uit kalksteen. Opvallend genoeg is het rotsige landschap zeer vruchtbaar en kom je er verschillende biotopen en dieren tegen. Een deel van het landschap maakt deel uit van het nationaal park. We zorgen ervoor dat we de grootste dolmen, grafmonument de ‘Poulnabrone’, zien. Na een heerlijke dag blazen we ’s avonds uit in de de pub van Gus O’Connor. We beleven er een gezellige avond met traditionele muziek.

    Doolin – Galway – Westport | 210 km

    De route voert ons langs Kylemore Abbey. We stoppen voor een bezoek aan dit fotogenieke landhuis en bekende kostschool/klooster. Het werd gebouwd in 1868 door politicus Mitchell Henry voor zijn vrouw. In 1920 werd het geschonken aan de Benedictinessen die uit België gevlucht zijn en er een abdij in onderbrachten. Het gebouw omringd door groen valt extra op omdat de rest van het landschap eerder verlaten lijkt. Als je wil, brengt een shuttle busje je heen en weer naar de tuin. Degenen die honger hebben, kunnen er ook blijven lunchen. Zeker een bezoekje waard. Hierna rijden we verder naar het dorpje Leenane, waar we halt houden bij Killary Harbour. We bezoeken daar de pub ‘The Field’, waar de gelijknamige film zich afspeelt en drinken daar een lekkere ‘pint’.

    Nadat onze dorst gelest is, rijden we verder via Delphi. Onderweg stoppen we even bij het monument voor de slachtoffers van de honger van ‘Doolough valley’. Een tragisch, maar memorabel feit dat zich afspeelde tijdens de hongerjaren van 1845 tot 1850. De inwoners van het dorp moesten 15 mijl wandelen naar de landheren om wat voedsel te krijgen. Toen ze daar eindelijk aankwamen, werden ze weggestuurd zonder eten. Door de slechte conditie waarin ze verkeerden en de weeromstandigheden, stierven ze letterlijk op de terugweg. In totaal stierven meer dan één miljoen Ieren door de mislukte ‘patattenoogst’. Tel daarbij nog de verplichte emigraties naar andere landen en die Ierse bevolking was meer dan kwart van zijn volk kwijt. We houden nederig een minuut stilte.

    Onze dag zit er bijna op en via Louisburgh rijden we naar Westport. We zoeken een overnachtingsplaats bij de haven in Westport. Er is ook een camping ‘Westporthouse’ beschikbaar. De volgende morgen starten we met goede moed en fietsen we 10 kilometer naar de voet van de Croagh Patrick (genoemd naar Saint Patrick). De berg is wel 764 meter hoog. Blijkbaar zijn we niet de enige die de bergrit op het agenda hebben staan. Met vele sportievelingen en bedevaarders in ons kielzog, beklimmen we de heilige berg. Na 2,5u bereiken we eindelijk de top. Vooral het laatste stuk is steil en gevaarlijk. Maar we zijn er geraakt! Onze inspanning loont de moeite. Maar gelukkig gaat de afdaling iets sneller. Iedere laatste zondag van juli (Reek Sunday) vindt hier een pelgrimstocht plaats, waarbij ongeveer 25 000 pelgrims blootsvoets de tocht naar boven maken.

    Westport – Achill Island – Dungloe | 300 km

    We verlaten Westport en rijden 43 km naar Achill Island. Je kan via de Atlantic drive rijden, maar wij zijn geïnteresseerd in het verlaten en tot ruïnes herleide dorpje Doogort. Tijdens de grote hongersnood besloten de inwoners om het dorp te verlaten. Je ziet de straten nog, de aardappelveldjes, of wat ervan overblijft en de vervallen huizen. In Drumcliff stoppen we even bij het graf van de beroemde dichter ‘Yeats’. Uiteindelijk bereiken we onze camping in Dungloe via het wolweversdorp Ardara.

    Vandaag nemen we de tijd om de meest noordelijke county Donegal te bezoeken. We rijden van Gweedore verder naar Errigal Mountain. De berg is wel 751 meter hoog. Niet alleen zit je midden in de bergen, maar een groot deel is eigenlijk ook nog eens moeras. Beklimmen doen we hem niet, maar alleen voor het uitzicht zou je er zeker heen moeten. De berg lijkt van verschillende kanten telkens een andere vorm te hebben. We kunnen het enkel omschrijven als beklijvend speciaal. Deze omgeving is zeker de moeite om te verkennen.

    Dungloe – Glenveagh – Bushmills | 150 km

    Vandaag staat het Glenveagh National Park van 10 000 ha op onze to-do list. Weeral overdonderd worden door al dat natuurschoon is de boodschap. We bezoeken Glenveagh Castle dat gebouwd werd rond 1870 en nog steeds origineel bemeubeld is. Het kasteel wordt romantisch ingesloten door de weelderige Victoriaanse tuinen. Dus na ons bezoek aan het kasteel willen we ook nog de ommuurde tuin zien.

    60 km later komen we aan in Londenderry. We zetten onze camper naast de havengeul en lopen naar de oude omwalling, waarop je kan wandelen terwijl je een mooi uitzicht op de oude stad hebt. Het is in de vroege namiddag en we willen verder naar ons einddoel van vandaag: Bushmills. We parkeren aan Bush Caravan Park in Bushmills. Als je een goedgezinde parkwachter treft, kan je eventueel ook op de parking gaan staan bij Giant’s Causeway. In Bushmills is de gelijknamige bekende Ierse whiskey-stokerij gevestigd. De distilleerderij kreeg haar licentie in 1608 en is daarmee de oudste ter wereld. Terwijl de distilleerderij waarschijnlijk nog veel ouder is.

    De volgende dag besteden we aan een verkenning van Giant’s Causeway. Deze rotsformatie bestaat uit zo’n 40 000 basaltzuilen en staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De rotsen zouden een gevolg zijn van een vulkaanuitbarsting. Als je er bent, vraag dan zeker achter de legende van de Ierse reus. Na onze tocht gaan we verder naar de Rope Bridge. Je kan hier gratis parkeren om daarna verder naar de Rope Bridge te wandelen. Als je ook over de hangbrug wil lopen, moet je bij het begin van de wandeling een ticket kopen. Opgepast, niet voor tere zieltjes of mensen met hoogtevrees. De brug hangt over een zeer diepe kloof en is speciaal gemaakt voor de vissers. Duizelingwekkend!

    Bushmills – Belfast | 95 km

    Belfast is een must op onze route naar Dublin. Er is zoveel te doen in deze stad. Nadat we onze standplaats gevonden hebben, namelijk camping Dundonald International Ice Bowl, nemen we de bus naar het centrum. We brengen een bezoek aan het prachtige stadhuis en lopen daarna door naar één van de oudste pubs in Belfast, the Crown Bar. Het operagebouw is vlakbij. We wandelen langs de High Street en de Albert Memoria Clock om te eindigen bij de grote winkelstraat, de Royal Avenue. De stadsbus zet ons af bij Shankill en Falls Road. Daar bezichtigen we verschillende monumenten en reuzegrote muurschilderingen, die de verhoudingen tussen katholieken en protestanten heel illustratief uitbeelden. Hier kan je langer dan één dag verdwalen.

    Ierland: Belfast – Dublin | 160 km

    Ook Dublin staat op ons lijstje. We bereiken onze eerste halte van de dag na 104 km. Monasterboice ligt langs de N1. We parkeren langs de weg en lopen de begraafplaats op. Er staan 3 hoogkruisen en een roundtower, gedeeltelijk vernield door een blikseminslag. Plaatjes verklaren wat er te zien is. We rijden verder naar Mellifont Abbey. Dit was de eerste Cisterciënzer abdij van Ierland, gesticht in 1142. Ze werd gebouwd door St.Malachy op aanwijzingen van St.-Bernardus van Clairvaux. We zetten onze ontdekkingstocht verder en na 10 km bereiken we de prehistorische en megalitische graven van Newgrange en Knowth. De graven gaan terug tot 3500 voor Chr. Het is er erg druk en vanaf de parkeerplaats is het even lopen tot bij het bezoekerscentrum, waar een shuttlebusje ons tot bij de begraafplaats brengt. Een zeer interessant en leerrijk bezoek. Maar genoeg geschiedenis, nu naar onze camperplaats ten noordoost van Dublin: ‘Howth Head’. Je kan van hieruit makkelijk Dublin verkennen.

    Met de Dart (een soort bovengrondse metro) sporen we naar Dublin. Na de rust van het Ierse platteland duiken we nu in de drukte van de hoofdstad. Wij bezoeken er Trinity College met het vermaarde Book of Kells. Daarna trekken we Grafton Street in en lopen voorbij het bekende standbeeld van Molly Malon’. Via St.-Stephen’s Green komen we aan het Nationaal museum (gratis), waar we even binnenwippen. We wandelen langs Dublin Castle en gaan St.Patricks Cathedral in. Hier vind je het graf van Jonathan Swift en vele andere bezienswaardigheden

    We zijn een beetje moe en slenteren het oude Dublin in, en eindigen bij Temple bar. Met een goede ‘pint of Guinness’ genieten we van life music in de pub. Nadat we bekomen zijn, lopen we de Penny Bridge over en nemen de Dart terug naar onze camper. Als je liever op een camping staat, is camping Camac Valley in Clondalkin ideaal gelegen.

    Dublin – Powerscourt – Wicklowmountains – Wexford | 190 km

    Na ons verblijf in Dublin bezoeken we de mooiste Ierse tuinen in Powerscourt. Daarna maken we een rondrit door de desolate Wicklow Mountains en doorkruisen we Sally Gap. Via Glendalough (oud klooster) rijden we door de Wicklow Gap om dan in het wilde weg terug te rijden naar de start van onze reis: Wexford.

    Wexford – Rosslare – inschepen naar Cherbourg | 20 km

    Onze reis is voorbijgevlogen. We hebben weer een helemaal ervaringen en bagage mee. We vertrekken in Wexford om 13.30u. De volgende dag komen we aan in Cherbourg. En dan zetten we koers naar huis. Met het Ierse landschap op ons netvlies dromen we al over ons volgend avontuur.

     

    MEER TIPS EN REISVERHALEN?

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download je Motorhome Plus gratis online

Met meer dan 280 pagina’s leesplezier is Motorhome Plus een absolute must om de motorhomewereld te ontdekken en op de hoogte te blijven.

  • Voor elke liefhebber van motorhomes
  • Met de nieuwste trends en ontwikkelingen
  • Boordevol tips, tricks en inspiratie
  • Ook verkrijgbaar in de betere dagbladwinkel en Standaard Boekhandel
DOWNLOAD

Gerelateerde artikels