Ontdek de camperreisvoorstellingen van Pasar.

Schrijf je nu in!

Dicar fietsroute 1

  • Dicar fietsroute 1

    Een afspraak bij de na-service? Maak er een fijne uitstap van! 

    Take a break, while you wait!

    Geniet van een snuifje cultuur en fietsgenot terwijl Dicar zich om je camper bekommert. Wanneer wij jouw motorhome in orde maken, kan je de fietsen van stal halen en de omgeving gaan verkennen. Speciaal voor onze Dicar-klanten hebben wij 3 fietsroutes en 2 wandelingen op maat uitgewerkt. Zoals je misschien al hebt ondervonden, tijdens één van je motorhomereizen, vind je op de meest onverwachte plaatsen soms de mooiste plekjes.

     

    Fietroute 1: Geel – Tongerlo – Westerlo | 17 km

    Routebeschrijving deel A

    VERTREK VANUIT DICAR NAAR DAF

    We verlaten het terrein van Dicar langs de achteruitgang. Sla rechts af. Bij de verkeerslichten steek je de weg over en rijd je rechtdoor de ‘Van Doornelaan’ in. De eerste weg (niet de privéweg) naar links brengt je naar ‘ Moestoemaat’. Rechts zie je de tennisvelden van de DAF-fabriek en de windmolens. Aan je linkerkant zie je de familieboerderij van Jos Janssens. Met wel 900 melkkoeien en 350 ha land is dit één van de grootste boerderijen in de streek.

    VAN DAF NAAR BELGICACTUS

    Bij knooppunt 31 blijf je  ‘Moestoemaat’ (rechtdoor) volgen. Op het einde van de weg sla je rechts af. Bij de weg ‘Kappellerij’ sla je links in. Halverwege merk je de enorme cactuskwekerij van Belgicactus op. Let op de kleurenpracht van de cactusplantjes. Je blijft rechtdoor de ‘Van Doornelaan’ inrijden.

    VAN BELGICACTUS NAAR DE ABDIJ VAN TONGERLO

    Steek op het einde van de weg de hoofdbaan Oevel-Tongerlo over en sla rechts af, het knooppunt 70 volgend. Rechts zie je de school voor bijzonder onderwijs ‘Tongelsbos’. Bij de kruising na de school, rijd je links het fietspad op in de ‘Oevelse Dreef’. Bemerk op de linkse hoek, de prachtig gerestaureerde hoeve ‘Leysehoeve 14’. Nu bewoond door een doktersechtpaar. De prachtige eikendreef brengt ons tot bij de zij-ingang van de abdij van Tongerlo. We rijden via de poort het binnenplein van de abdij op. We zetten onze fiets bij de boekhandel rechts van het plein.

    Bezienswaardigheden

    DAF
    Daf Trucks opende in 1966. Op 5/05/1966 rolde de eerste truckcabine van de band. In 1971 opende het assenfabriek. Er rollen per dag 200 cabines van de band en 450 assen. Er zijn 2200 werknemers en 170 toeleveranciers. DAF is in België vertegenwoordigd door de assen en cabinefabriek in Westerlo, de verkoopvestiging in Temse en 17 concessiehouders verspreid over België en Luxemburg.

    BELGICACTUS
    Het bedrijf beslaat 10.000m² serre en 18.000m² gesloten lava-containerveld. Naast de 2 zaakvoerders zijn er 9 vaste medewerkers en 30 seizoenarbeiders. Belgicactus zet een nieuw merkverhaal in de markt, vanuit de absolute passie voor succulenten: Fabulous Fat Friends. Hier wordt de duurzame relatie tussen mens en plant in de kijker gezet.

    ABDIJ VAN TONGERLO
    Een deel van de ommuurde abdij  werd in 2016 gerestaureerd. De totale lengte van de ringmuur bedraagt 2900 meter. Bij de hoek van de muur bemerk je een hoekgebouw dat de naam ‘Den Herman’ kreeg. Deze naam dankt dit wachttorentje – dat vroeger dienst deed als studiehuis – aan de toenmalige abt Godfried Hermans die langs hier ontsnapte aan de Oostenrijkers tijdens de Brabantse Omwenteling (1789-1790).

    STOPPLAATS: ABDIJ VAN TONGERLO

    De boekhandel is open van 10 tot 12u en van 13 tot 17u. Op maandag- en zaterdagvoormiddag is de boekhandel gesloten. Je vindt er een prachtige collectie aan boeken en souvenirs. Naast het abdijbier is er ook de likeur ‘Frigolet’ te koop. Een product van een Norbertijnerabdij in de Provence. In het midden van het plein bevindt zich de Tiendenschuur met binnenin een tentoonstelling over de Norbertijnergemeenschap en een klokmechanisme van de hand van Zimmer. Verder is er de prachtige neogotische kerk en het Laatste Avondmaal van Da Vinci. Je kan dit slechts individueel bezoeken op zaterdag en zondag van 14 tot 17u. Voor groepen is dit op aanvraag. Recente studies hebben uitgewezen dat Da Vinci zelf werkte aan dit doek. Het werk is nog in perfecte staat in tegenstelling tot het fresco van Da Vinci in Milaan.

    Routebeschrijving DEEL B

    NAAR DE JEUGDHERBERG EN HET GEMEENTEHUIS

    Verlaat de abdij langs de grote poort. Rijd de slotgracht over via de ‘Lindendreef’  (linden aangeplant in 1676) en rijd tot aan de hoofdbaan ‘Tongerlo-Voortkapel’. Steek de weg over en rij de ‘Boerenkrijglaan’ in. Rechts zie je het restaurant ‘Het Torenhof’. Tijd om iets te nuttigen? Vervolg je weg, je kruist de ‘Wimp’. Het derde huis van rechts is de woning van voormalig staatssecretaris Jos Dupré. Links, verscholen tussen de bomen ligt het kasteeltje van baron de Trannoy, later kwam het in handen van graaf de Meeûs d’Argenteuil en momenteel is het in privébezit.

    Volg de S-bocht en vervolg je weg tot de afslag rechts voor het gemeentehuis ‘de Hollandse Dreef’.  Het gemeentehuis is de moeite waard om even een stop te maken. Volg de weg tot op het einde en sla dan linksaf  de ‘Papedreef’ in. Links van ons bevindt zich het ‘Boswachtershuis’. Het is een jeugdherberg waar je op het buiten- of binnenterras een democratische pint kunt drinken of een snack kan eten. Vlak na de speeltuin van de jeugdherberg sla je linksaf een smal onverhard pad in. Bij de skateramp ga je rechts en rijd je tussen de gebouwen van de gemeentelijke bibliotheek en de gemeentelijke sporthal annex zwembad.

    Volg het pad links tot je komt aan een zwarte metalen poort. Een kleine zijsprong, links, brengt je naar het voormalige kasteel van Jeanne de Merode. Keer terug tot bij de zwarte poort en sla linksaf tot bij de fietstunnel, die je op een veilige manier aan de andere kant van de ring brengt. Na de tunnel en de schoolgebouwen van Sint-Lambertus sla je linksaf tot bij de hoofdbaan de ‘Boerenkrijglaan’. Ga hier naar rechts.

    WESTERLO-CENTRUM EN DE GROTE NETE

    Bij café ‘Trawantel’ sla je linksaf en kom je op de ‘Grote Markt’ van Westerlo. Naast diverse eetgelegenheden ligt rechts het bekende hotel ‘Geerts’. Vlak voor de kerk sla je rechts af naar een smal pad dat je bij de ‘Nete’ brengt. Aan de overkant van het bruggetje aan de ‘Nete’ zien je een ijzeren toestel op wieltjes liggen, genoemd het ‘Trammeke’. Rijd naar links over de mooi verharde Netedijk en verlaat de dijk bij de eerstvolgende brug over de ‘Nete’. Sla linksaf en rijd tot bij de hoofdweg die van Westerlo-centrum naar Geel-Zammel gaat.

    K.V.C.WESTERLO EN DICAR

    Rijd naar rechts over het fietspad en steek de hoofdbaan over nadat je de tribunes van KVC Westerlo passeert. Volg de weg tot bij een scherpe bocht en rijd rechtdoor het zandpad op de ‘Zoggestraat’. Nu goed opletten, bij de boerderij (aan je rechterkant) met ‘Paddenhoek’ op, sla je af naar links de ‘Wimpstraat’ in. Blijf de ‘Wimpstraat’ volgen tot het einde van de weg ‘Tolhuis’. Sla rechts af en neem de tweede weg links, de ‘Heidestraat’. Rijd vervolgens rechts de ‘Moestoemaat’ in tot het einde van de weg. Je komt terug uit aan de ‘Van Doornelaan’, en daar sla je rechts af. Opgelet, steek de drukke baan over en rijd ‘Vossendaal’ in. Zo kom je weer uit bij de zij-ingang van Dicar. Blaas even uit, genieten na van wat je allemaal te zien kreeg en haal je camper op.

    Bezienswaardigheden

    GEMEENTEHUIS
    Het kasteel van gravin Jeanne de Merode of het Nieuw Kasteel in Westerlo werd gebouwd tussen 1909-1912 voor de gelijknamige gravin. Zij verbleef er met haar personeel van de lente tot de herfst. Na haar dood baatten de Zwartzusters-Augustinessen er een tehuis voor bejaarde priesters uit. Nadien werd het aangekocht door de gemeente Westerlo en vanaf 1 juli 1973 diende het als Gemeentehuis.

    HET TRAMMEKE

    Het Trammeke aan de Lange Brug op het Riet is een oude, unieke mobiele dam op de Grote Nete. Hiermee kon het waterpeil  geregeld worden zodat landbouw op de aanpalende velden mogelijk was. Ook voor het transport van ijzererts op de Grote Nete had het trammeke haar nut. Het sluis- of stuwsysteem is nog grotendeels intact. Het werd in 1999 geklasseerd als industrieel, archeologisch monument.

    HET KUIPJE – KVC WESTERLO

    Op 18 juni 2019 kondigde de club aan dat de Turkse zakenman Oktay Ercan de nieuwe eigenaar van de club is. In 1917 stichtten enkele studenten nadat ze meerdere malen als vandalen van het dorpspleintje werden verjaagd, de eerste voetbalclub in de Westelse geschiedenis. Om hun sport te kunnen beoefenen kwamen zij op de “Bist” terecht, de plaats waar de huidige terreinen nog steeds gelegen zijn.

    MEER TIPS EN REISVERHALEN?

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download je Motorhome Plus gratis online

Met meer dan 280 pagina’s leesplezier is Motorhome Plus een absolute must om de motorhomewereld te ontdekken en op de hoogte te blijven.

  • Voor elke liefhebber van motorhomes
  • Met de nieuwste trends en ontwikkelingen
  • Boordevol tips, tricks en inspiratie
  • Ook verkrijgbaar in de betere dagbladwinkel en Standaard Boekhandel
DOWNLOAD

Gerelateerde artikels