Home

Routes

 

De Champagneroute met de mobilhome: route touristique du Champagne

De reisweg naar de Champagnestreek is zeker de moeite. Tijdens deze ontdekkingstocht staan zowel Reims als Epernay op het programma. Deze twee steden delen niet voor niets de titel 'De hoofdsteden van de champagne'. Behalve Epernay en Reims, strekt de streek zich verder uit tot de gebieden Aube en Aisne.
 
Een wandeling door Epernay
Je kan het beste starten in Epernay. De Franse stad ligt centraal op de toeristische route en wordt omgeven door wijngaarden die de meest beroemde champagnes produceren. Een wandeling door de 'Avenue de Champagne' is dan ook ronduit indrukwekkend. Hier bevindt zich de productie van de grote champagnehuizen. In 1994 werd de Avenue geklasseerd onder de 100 meest opmerkelijke plaatsen van gastronomisch Frankrijk. Je vindt hier meer dan 100 km, in de krijtbodem uitgehouwen, champagnekelders waar miljoenen flessen worden geproduceerd. Enkele bezienswaardigheden: het stadhuis, de orangerie (tuin van Moët & Chandon), ... (al verbeterd)
Laten we onze ontdekkinstocht beginnen met een lus die we maken doorheen de Vallei van de Marne (La Vallee de la Marne):
 
Deze route, die Epernay met Dormans verbindt, toont de verborgen bezienswaardigheden van deze pittoreske vallei. In Epernay richting Dizy en vervolgens Hautvillers. Dit dorpje wordt beschouwd als de bakermat van de champagne.
 Het was in Hautvillers dat Dom Pérignon de champagne zou hebben uitgevonden. Dit laatste strookt echter niet met de waarheid. Wel bracht hij een aantal verbeteringen aan die van de champagne het kwaliteitsproduct maakte dat we nu kennen. We mogen dan ook terecht zeggen dat we hem de méthode traditionelle mogen  toeschrijven.
Het wijnhuis Moët et Chandon dat zich in Hautvillers bevindt heeft haar best champagne naar hem vernoemd: de Champagne Dom Pérignon.
Dom(Pierre) Pérignon (°1639 in Saint-Menehould en +24 september 1715 in Hautvillers. Hij was in Hautvillers monnik in de benedictijner abdij. De abdijkerk herbergt zijn grafsteen die we kunnen aanschouwen.
Dom Pérignon was vanaf 1668 keldermeester in het klooster van Hautviller.
Welke verbeteringen bracht hij aan:
-Hij mengde wijnen en druivenvan verschillende wijngaarden waardoor er een constante kwaliteit ontstond.
-Hij gebruikte dikkere flessen waardoor het ontploffen van flessen werd voorkomen.
-Hij sloot de flessen af met kurk van de kurkeik waar dit voorheen gebeurde met een in olijfolie gedrenkte hennepprop.
-Hij verwijderde het bezinksel in de kop van de fles door middel van een ijsprop en voegde er rietsuiker en oude wijn (likeur) aan toe waardoor het type van de champagne wordt bepaald.
We vervolgen nu onze wijn route via Cumières, Damery, Fleyry-la Rivière,Nanteuil -la-Forêt,Venteuil (prachtig uitzicht over de vallei van de Marne), Villers-sous-Châtillon,Reuil,Binson et Orquigny, Châtillon-sur-Marne (geboorteplaats van paus Urbanus II),Vandières,Verneuil, Vincelles,Dormans. We keren nu terug naar Epernay via Troissy, Mareul-le-Port,Leuvrigny,Festigny,Chêne-la-Reine,Oeuilly,Boursault,Vauciennes en Mardeuil.
 
Een tweede lus voert ons door La Cote des Blancs en Les Coteaux sud d'Epernay.
 
Hier treffen we vooral de witte chardonnay druif aan waardoor dan ook de bij ons bekened wijn Blanc des Blancs wordt geproduceerd.
In Epernay nemen we de RD 3 richting Chouilly,Cuis, Cramant, Avize,Oger(prachtig geclasseerd dorp),Le Mesnil-sur-Oger,Vertus, Bergères-les-Vertus,Gionges, Grauves. Vanuit Grauves begint de route door de Coteaux sud d'epernay.Mancy, Moslins(komt van het woord moulins=molen),Morangis, Monthelon, Chavot-Courcourt,Brugny-Vaudancourt,Saint-Martin d'Ablois,Vinay,Moussy,Pierry en terug in Epernay.
 
Een derde lus voert ons door La Montagne de Reims.
 
In Epernay nemen we de toeristische richting Reims via de RN 51. Onze route gaat via Dizy Champillon, St Imoges, Germaine, Ludes, Mailly-Champagne, Verzenay, Verzy, Villers-Marmery, Trépail, Ambonnay, Bouzy, tauxières-Mutry, Fontaine/Ay (dankt zijn naam aan de vele bronnen),Tours-sur-Marne, Bisseul, Mutigny, Avenay Val d'Or, Mareuil-sur-Ay. In Ay komen we tenslotte op de plaats waar de vermaardste wijngaarden van de champagne. Het was i dit stadje dat Hendrik IV zijn persoonlijke wijnpers had staan.
 
Tenslotte kunnen we de streek van de Côte des Bar in de Aube verkennen.
 
We volgen vanuit Bar-sur-Seine de Route Touristique. Hier bestaat de druiventeelt voor 85% uit de Pinot Noir.
Onderweg brengen we zeker een bezoek aan Troyes. (Troyes een mooie middeleeuwse stad herbergt het grootste centrum aan fabriekswinkels. In de boetiekdorpjes staan de eindereeksen van bekende merkartikelen voor een prikje te koop.
Bar-sur-Aube bezoeken we naast Les Riceys en Mussy-sur-Seine;hogerop ligt Essoyes het dorp waar de schilder Renoir een deel van zijn leven sleet. Verder noordelijk komen we in Chacenay (middeleeuws). Van Bligny kunne we onze route verder zetten tot bij Clairvaux waar we de beroemde cisterciënzerabdij aantreffen.
 
Tot daar de champagnestreek in een notedop.
 
 

De Route du Vin met de zwerfwagen
 

Deze Elzasser wijnroute loont de moeite om er een verlengd weekend of een week voor uit te trekken. Ze is goed aangegeven en je rijdt door het mooie landschap van de Vogezen.

Even situeren: de route vertrekt ter hoogte van Straatsburg (Strasbourg) en eindigt ter hoogte van Mulhouse.

Vanuit Strasbourg rijd je naar de N4 die je tot in Marlenheim brengt. Dit is meteen ook het begin van de Route du Vin. De route loopt over een afstand van 170 km tot in Thann.

De route leent zich uitstekend om slenterend naar en doorheen de middeleeuwse dorpjes te rijden: dorpjes met oude vestingmuren, Romaanse kerkjes en waterputten die stammen uit de Renaissance. De middeleeuwse stadjes zijn een streling voor het oog. Laat je camper even achter bij een wijnboer of op een parking bij de ingang van de stad en laat je meeslepen door de Middeleeuwse nostalgie. Wijnboeren en wijnkelders lonken uitnodigend voor een proeverij van een van de vele wijnen, afkomstig uit de omliggende wijngaarden. De wijngaarden strekken zich uit tegen de hellingen van de Vogezen.

Onderweg kan je van de route afwijken door één van de vele gemarkeerde wegen te volgen die je dieper de wijngaarden inbrengen en verder naar de toppen van de heuvels met op verschillende plaatsen kasteelruïnes die je de kans geven de foto van je leven te maken.

Dorpen die je beslist moet aandoen zijn o.m.: Riquewihr en Eguisheim. Daarnaast zijn er echter nog talrijke dorpjes die je uitnodigen tot verkennen en genieten.
 
Iets over de Elzasser wijnen: De Elzasserwijn is herkenbaar aan de typische groene fles met lange hals waarin hij is gebotteld. In de regel worden de wijnen van de Elzas geserveerd tussen de 8° en de 10° c.

De wijnen van de Elzas worden ingedeeld in 3 A.O.C.’s (appelations d’origine controlées).

a. de A.O.C. Alsace
Het etiket geeft aan dat het gaat over wijn van de Elzas: Vin d’Alsace; het geeft de gebruikte druivensoort aan, vb Pinot Blanc, Sylvaner, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Noir, Muscat d’Alsace of Tokay. Verder kan er de aanduiding van een wijngaard of dorp opstaan en de wijnproducent.

b. A.O.C. Alsace Grand Cru
Deze benaming wordt gegeven aan de wijnen die afkomstig zijn van een strikt omschreven gebied. Verder zijn er nog een aantal welomschreven regels waaraan deze wijnen moeten voldoen om deze appelation te krijgen. Op het etiket moet staan: het jaartal, de druivensoort en één van de 50 omschreven wijngebieden. De wijnsoorten die hiervoor in aanmerking komen zijn: de Gewurztraminer, de Pinot Gris, de Muscat en de Riesling.

c. A.O.C. Cremant d’Alsace
Deze wijn wordt gemaakt volgens de méthode champagnoise en staat dan ook voor een heerlijk mousserende wijn. In hoofdzaak wordt deze wijn gemaakt van de Pinot Blanc. Er worden echter ook andere druivensoorten voor gebruikt.
 


Naar Normandië met de mobilhome
 

Ook een rit naar en door Normandië behoort tot de mogelijkheden om er een weekend of verlengd weekeinde aan te besteden. Kan je gerust consumeren als ons vierde tussendoortje en om je motorhome te leren gebruiken.

Als uiterste punt nemen we Bayeux. Starten doen we in Nieuwpoort en zo verder naar Boulogne waar we onze ontdekkingsreis laten beginnen.
 
 
 

Toltarieven voor Frankrijk

 

Algemeen

  • In Frankrijk wordt op de meeste autosnelwegen tol geheven. De bekendste tolweg is de 'Autoroute du Soleil'.
  • Op www.autoroutes.fr rekent een tolberekenaar de totaalprijs uit van begin- tot eindpunt.

Tariefklassen

Klasse 1

  • Tot klasse 1 behoren auto's, busjes, kampeerauto's of bestelwagens zonder en met aanhangwagen waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond. Een antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot worden voor de hoogtebepaling niet meegerekend.
  • Tevens: Auto's of busjes die qua afmeting tot klasse 2 behoren, maar die aantoonbaar voor gehandicaptenvervoer zijn aangepast en ingericht en bij voorkeur zichtbaar van een gehandicaptenparkeerkaart zijn voorzien.

Klasse 2

  • Tot klasse 2 behoren auto's, busjes, kampeerauto's of bestelwagens zonder en met aanhangwagen waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond. Een antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot worden voor de hoogtebepaling niet meegerekend.

Klasse 3

  • Tot klasse 3 behoren kampeerauto's, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van meer dan 3 meter, of een eigengewicht van meer dan 3500 kg.

Klasse 4

  • Tot klasse 4 behoren voertuigen of voertuigcombinaties op 3 assen of meer, met een hoogte

Voor de tarieven kan je o.m. kijken op de website van pasar.be