Home

Formaliteiten

 

Een nieuwe mobilhome:

Koop je een nieuwe kampeerwagen, dan krijg je van Dicar het roze formulier : een aanvraag tot inschrijving van een voertuig. Hierop heeft Dicar de nodige gegevens over het voertuig ingevuld. Met het roze formulier gaat u naar uw verzekeringsagent om het verder te laten invullen en een verzekeringsvignet te laten aanbrengen. Vervolgens dient dit ingevulde formulier, samen met een kopie van het gelijkvormigheidsattest in bijlage, aan de D.I.V. bezorgd te worden.

Aangezien een inschrijving per post enkele weken in beslag kan nemen (bij nieuwe motorhomes althans!), raden wij u aan om u persoonlijk naar de D.I.V. te begeven. Dan wordt de inschrijving onmiddellijk gedaan. Hou de openingsuren van de D.I.V. wel in het oog!

Nummerplaat en inschrijvingsbewijs worden enkele dagen later per post toegestuurd. Deze mogen gestuurd worden naar Dicar. Hiervoor dient u uw handtekening in vak X4 en X8 te plaatsen, en in vak X10 als leveringsadres dat van Dicar te noteren. De verzekeraar bezorgt ons zo spoedig mogelijk de groene kaart van de verzekering zodat wij de technische keuring kunnen uitvoeren.

Om de technische keuring te kunnen doen, hebben wij het volgende nodig:

  • Nummerplaat
  • Inschrijvingsbewijs
  • Verzekeringsbewijs (copie is voldoende)  

MTM of maximale toegelaten massa 

De maximale toegelaten massa van je motorhome is het maximum gewicht dat de motorhome mag wegen op de grond.  Het is de constructeur die de MTM bepaalt. Deze is afhankelijk van de bouw en de assen.

  

Het laadvermogen van uw mobilhome

Het laadvermogen of het tarragewicht is het gewicht dat je extra mag laden in je motorhome. Dit nadat je motorhome is gevuld met koelvloeistof, smeerolie, brandstof, drinkwater en gas voor 90% gevuld. Het aantal personen dat mag vervoerd worden, staat vermeld op het Europees gelijkvormigheidsattest (COC), onder rubriek 42.1.  De vroegere (omslachtige) wetgeving daaromtrent is vervallen op 15 augustus 2010.

  

Verkeersbelasting op mobilhomes

Vanaf 2011 wordt de verkeersbelasting van uw motorhome bepaald door te MTM (Maximum Toegelaten Massa) van uw mobilhome.  

 

 MTM uitgedrukt in kg

 Bedrag in euro

 0-1500

84

 1501 -3500

120

 3501 - 7999

132

 8000 - 10999

264

 

De mobilhome-verzekering

De verzekering van een motorhome hoeft niet duur te zijn. Denk er echter aan dat je met een kapitaal onderweg bent veelal schommelend tussen de 30 000 en 60 000 euro. Bedenk daarbij dat je camper de eerste jaren haast niet aan waarde inlevert en dat de kans op schade voor een onervaren camperbestuurder groter is dan voor een oude rot in het vak. Dus is een omniumverzekering misschien toch het overwegen waard.

Het te betalen tarief wordt bepaald door de waarde van de motorhome en de kilowatt (kw) van de motor. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kan je reeds afsluiten voor ongeveer 180 euro. (motorhome ter waarde van 35 000 euro en 81 KW). Wil je voor dezelfde motorhome een omnium afsluiten dan zal je ongeveer 550 euro moeten betalen. En specialist vrijetijdsverzekeraar is Ruwelka. Dicar heeft voor geïnteresseerden brochures beschikbaar.

 

Financiering van uw mobilhome

 
Raadpleeg hiervoor onze speciale rubriek financieringen. Met een financiering wordt bedoeld dat de bank het volledige of gedeeltelijke bedrag van de aankoop van je motorhome voorschiet.  Natuurlijk betaal je nu meer voor je motorhome maar er zijn ook voordelen aan verbonden. Je kan je betaling spreiden over verschillende maanden of jaren. Je bepaalt zelf hoeveel je maandelijks wil aflossen. Je hoeft bijvoorbeeld geen vaststaand geld vrij te maken. Je hoeft in je gezinsbudget niet tot op de limiet te gaan.

Koop liever de camper die volledig aan je wensen voldoet dan jarenlang te moeten rijden en wonen in iets wat je voortdurend ergert. Dicar kan haast aan ieders verlangens voldoen.